Het is deze week Pride-week, en daar is ook aandacht voor in het muziekprogramma Blokhuis Extra: de jaren 80. Het gaat namelijk onder meer over het ultieme gay-icoon Madonna en het synthpoptrio Bronski Beat.

Pride-lijflied
Madonna brak in 1983 wereldwijd door en groeide in de daaropvolgende jaren uit tot hét ultieme gay-icoon. Blokhuis bespreekt haar muziek, maar ook de hit ‘Smalltown Boy’ van Bronski Beat. Alle drie de bandleden waren openlijk homoseksueel en staken dat niet onder stoelen of banken. Ook het Pride-lijflied ‘It’s Raining Men’ van de Weather Girls komt voorbij.

Protestsong
Het gaat in deze aflevering echter ook over bekende protestsongs uit de eighties. De mannen van Tears for Fears vertellen over hun grote hit ‘Shout’, een vuist-in-de-lucht-protestlied. En verder blikt Harrie Jekkers van Klein Orkest terug op zijn bekendste nummer ‘Over de muur’, een lied over de Berlijnse Muur en het leven aan de beide kanten ervan.

Blokhuis Extra: de jaren 80 is elke woensdag rond 21.05 uur te zien op NPO 3. Je kunt alle afleveringen van Blokhuis Extra: de jaren 80 terugkijken bij Gids.tv.

Gids.tv