(no English translation available)

Het hof van beroep van Bergen heeft maandag de debatten rond het dossier ‘Acquaviva’ tegen Madonna opnieuw geopend. De componist uit Moeskroen, Salvatore Acquaviva, had enkele jaren geleden een gerechtelijk geding aangespannen tegen de zangeres omdat hij van mening was dat het liedje ‘Frozen’ grotendeels gekopieerd was van zijn liedje ‘Ma vie fout l’camp’.
Het woord was maandag aan de advocaten van de muziekhuizen van Madonna. Ze vinden nog steeds dat het verzoek van de componist, de verkoop van het nummer in België te verbieden, geen grond heeft. De vraag of Madonna het liedje ‘Ma vie fout l’camp’ heeft gehoord tijdens een mogelijk verblijf in Moeskroen in de jaren zeventig, berust volgens de advocaten van Warner, EMI en Sony op geen enkel serieus bewijs.

In 2005 besliste een rechter in Bergen dat vier maten uit ‘Frozen’ (1998) plagiaat waren van Salvatore Acquaviva’s ‘Ma vie fout le camp’, dat hij eind jaren zeventig gecomponeerd had. Van haar toenmalige verzamel-cd ‘Celebration’ werd een exclusieve Belgische editie geproduceerd, zonder het verboden nummer. Op de tracklist van ‘Celebration’ stond ‘Frozen’ bij de nummers die Madonna zelf geselecteerd had.

‘Als we die ‘Best of’ niet mogen uitbrengen in België, zitten we met een gigantisch budgetprobleem’, zei marketing manager Bert Bieseman toen. ‘Toch kunnen we het risico niet lopen de cd mét het nummer erop in de winkels te leggen, want de boetes die ons dan boven het hoofd hangen, zijn enorm.’ De drie betrokken muziekhuizen tekenden toen beroep aan.

Op 16 december worden de debatten voortgezet.

De Standaard