sap11widget0In 1990 gingen zeven jonge mannen met Madonna mee op de Blond Ambition Tour; haar meest controversiële tournee tot dan toe. De zeven fungeerden officieel als achtergronddansers bij de shows van de Britse superster, maar speelden een veel grotere rol in de praktijk. Zowel op het podium als in de film die over deze tournee gemaakt is (Truth Or Dare) spelen de zeven méér dan een bijrol. 

Truth Or Dare opende deuren
Voor het eerst werd op een podium vrij omgegaan met seksualiteit en geaardheid. De film en de podiumact waren duidelijk in hun boodschap: show the world how to express yourself. Voor veel LGBT+ers gingen er (kast)deuren open, dankzij Madonna en haar zeven mannen.

3Doc: Strike A Pose
Nu zijn we 25 jaar verder en is er opnieuw een film gemaakt over deze mannen. In 3Doc: Strike A Pose wordt er samen met de hoofdrolspelers teruggekeken op die tour, maar ook de jaren die volgden. Jaren waarin schaamte, drugsgebruik, AIDS en het gebrek aan een dak boven het hoofd een grotere rol hebben gespeeld dan wij ooit hebben kunnen vermoeden. Ga er maar niet van uit dat je deze docu onberoerd kunt aanschouwen.

Strike A Pose bij Pauw
Maar waarom zouden wij het hier allemaal opschrijven als je ook de makers Ester Gould en Reijer Zwaan zelf aan het woord kunt laten. Zij zitten aan tafel bij Jeroen Pauw tegenover twee oud-dansers en choreografen: Jan Kooijman en Vincent Vianen.

3Doc: Strike A Pose: zaterdag 5 november om 21:55u bij NTR op NPO 3