MADONNA MAAKT ZICH ZORGEN OM PRIVACYBELEID VAN INSTAGRAM: ‘DICTATORSCHAP IS BEGONNEN’

Vanaf zondag gaat het nieuwe privacybeleid van Instagram in. Daarmee heeft het sociale medium nog meer te zeggen over onze gegevens. Madonna is het er niet mee eens en doet een oproep op… Instagram.

“Dit is enge shit”, zegt de zangeres in een video.

MADONNA

“Het is heel belangrijk dat iedereen dit hoort”, begint Madonna in een nieuwe video op haar Instagramaccount. “Met het nieuwe cyberbewakingsbeleid van Instagram kan Mark Zuckerberg jou en je familie bespieden.”

Volgens Madonna heeft het sociale medium  – met jouw toestemming – toegang tot je intiemste geheimen en kan gecontroleerd worden of jij “meegaand bent met de regering”. Daarnaast kan Zuckerberg al je gegevens verkopen aan de overheid en derde partijen, zo stelt ze.

INSTAGRAM

Ook klinkt Madonna’s betoog als een paragraaf uit het boek 1984 of The Circle, haar laatste argument klopt wel degelijk. Toch maken overheden het met privacywetten steeds moeilijker voor grote techgiganten om gegevens te kunnen opslaan en verkopen.

Echter koppelt Madonna haar aantijgingen over het nieuwe beleid aan een lopende rechtszaak tegen Facebook – dat ook Instagram bezit. Gebruikers zouden zijn bespioneerd via de camera aan de voorkant van hun smartphone.

Iets dat technisch gezien zeker mogelijk is. Duik je namelijk in het gegevensbeleid van Instagram dan lees je dat het bedrijf toegang heeft tot je camera, je gps-locatie en je foto’s. Ook kan Instagram zogeheten metagegevens inzien, zoals de locatie waar en wanneer een foto is gemaakt.

 
Meer op LINDA