De hoes van de plaat: Madonna in een danshouding
Madonna debuteerde in 1982 en viert ondertussen dus haar 35-jarige artiestenjubileum. Haar langspeelplaten zijn vaak van wisselende kwaliteit, maar er is één plek waar ze haar meerwaarde na al die jaren nog steeds weet te bewijzen: het podium.

Het is alweer meer dan twee jaar geleden dat Madonna ons verblijdde met nieuw werk. In het voorjaar van 2015 waren we nog bijzonder enthousiast over ‘Rebel Heart’, maar de verkoopcijfers waren teleurstellend en de singles flopten genadeloos.
 
De Queen Of Pop laat zich door dit soort details gelukkig niet uit het lood slaan. Met de ‘Rebel Heart Tour’ verbaasde ze opnieuw vriend en vijand. Want niemand moet Madonna leren hoe een goede liveshow eruitziet. De tournee was een succes en nu is er ook de registratie ervan.

Vakmanschap

De show is zoals steeds een verbluffend staaltje vakmanschap: indrukwekkende decors met bijzondere visuele effecten, choreografieën die zowel acrobatisch als sensueel mooi zijn en een lijst nummers die per jaar indrukwekkender wordt. Met een carrière van meer dan drie decennia is het enige probleem dat de artieste heeft, dat van de keuze. Op de dvd van deze show worden de nummers van de laatste cd doorweven met onder andere ‘Body Shop’, ‘Deeper And Deeper’, ‘Like A Virgin’, ‘Into The Groove’ en ‘Material Girl’.
 
Dat Madonna in al die jaren nooit op haar lauweren heeft willen rusten, bewijst ze door de arrangementen van deze klassiekers drastisch te veranderen, zodat ze zowel tijdloos als hedendaags dansbaar klinken. Vaak is dat verrassend knap. Zo krijgt Burning Up’ een geweldige en zware rockmake-over en klinkt ‘True Blue’ akoestisch ontroerend naïef. Af en toe gaat het de mist in: ‘Vogue’ klinkt veel beter met het gedateerde house-arrangement, dan in deze trapbewerking. Maar de pogingen zijn onmiskenbaar moedig en houden de aandacht van de luisteraar/toeschouwer vast. Zoals elke tournee wordt ook deze afgesloten door het onverwoestbare ‘Holiday’.

Acrobatisch dansen

Madonna combineert nog steeds zingen met acrobatisch dansen en haar leeftijd staat haar daarbij niet in de weg. Integendeel. Eender welk aanstormende popprinsesje kan hier van leren. Hoewel er waarschijnlijk een postproductie aan te pas is gekomen, is het duidelijk dat de Queen Of Pop stemtechnisch sterker dan ooit is.
 
De hele show oogt zoals steeds als een perfect georkestreerde videoclip.

Tears Of A Clown

Als extraatje kan je op de dvd fragmenten vinden uit Madonna’s huidige show ‘Tears Of A Clown’. Deze show is veel kleiner opgevat. De artieste combineert hier stand-upcomedy met het zingen van haar wereldhits. Opgemaakt als een clown, die Pennywise uit Stephen Kings ‘It’ er als een kindvriendelijke figuur doet uitzien, vertelt ze aangebrande grappen met een ondertoon van ‘lach of ik schiet’. Beloftevol.
 
‘Rebel Heart Tour’ bestaat in twee versies: een dubbel-cd en een dvd met cd van de hoogtepunten.

‘Rebel Heart Tour’, Madonna, Maverick Records (Universal Music), 2017
Bron: 

Eigen verslaggeving

Meer op Zizo-online.be