Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years

27 mei t/m 30 september 2018

De Kunsthal Rotterdam kondigt met trots voor zomer 2018 een nieuwe modetentoonstelling aan: ‘Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years’. Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van het Amsterdamse luxueuze modehuis Viktor&Rolf organiseert de Kunsthal in samenwerking met de ontwerpers en de Canadese curator Thierry-Maxime Loriot een grote overzichtstentoonstelling. De tentoonstelling ‘Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years’ onderzoekt de elementen die de ontwerpers uniek maken in de hedendaagse modewereld en toont hun radicale opvatting van ‘wearable art’.

“Met magnifiek vakmanschap en dromerige silhouetten, soms gemaakt van rinkelende belletjes of rood tapijt, heeft het Nederlandse modekunstenaarsduo Viktor&Rolf gedurende de afgelopen twintig jaar draagbare kunst gemaakt in een unieke, eigenzinnige stijl”, aldus Thierry-Maxime Loriot, curator van de tentoonstelling.

Vanaf zondag 27 mei zijn de spectaculaire en avantgardistische creaties van het meest artistieke duo uit de internationale modewereld in de Kunsthal te bewonderen. Sinds het begin van hun artistieke samenwerking in december 1992 hebben Viktor Horsting (1969) en Rolf Snoeren (1969) lovende kritieken gekregen voor hun cerebrale en geestige benadering van haute couture.

De tentoonstelling presenteert een aantal van de meest sublieme en innovatieve werken van het ontwerpduo, waaronder circa 45 werken uit hun haute couture collecties, toneelkostuums voor ballet en opera evenals eerdere ontwerpen uit Viktor&Rolf’s archieven en uit collecties van (inter)nationale musea. Ook is een selectie van hun work-in-progress serie ‘Dolls’ − replica’s van antieke poppen gekleed in de meest iconische ontwerpen van de modekunstenaars − te zien. Daarnaast zijn er speciale stukken, zoals de kostuums die zij in 2016 voor Madonna hebben gemaakt voor haar inzamelingsconcert in Miami Art Basel, en nieuwe werken uit de nieuwste collecties, ‘Boulevard of Broken Dreams’ en ‘Action Dolls’, die nooit eerder zijn vertoond .

Over de komende tentoonstelling laten Viktor Horsting en Rolf Snoeren gezamenlijk weten: “Na het succes van onze overzichtstentoonstelling in Melbourne zijn we er trots op dat hij nu naar de Kunsthal Rotterdam gaat. We houden ervan ons werk niet alleen op de catwalk, maar ook als tentoonstelling te laten zien. Op die manier kan iedereen het bekijken, niet alleen een handjevol mensen tijdens de shows in Parijs.”

“De Kunsthal is precies even oud als Viktor&Rolf. Beider vijfentwintigjarig jubileum is dan ook aanleiding voor deze unieke samenwerking die naadloos past binnen onze programmering”, zegt Emily Ansenk, directeur Kunsthal. “Met grote bewondering voor hun experimentele ontwerpen, die de grenzen tussen kunst en mode voortdurend aftasten, biedt dit overzicht van de eerste 25 jaar Viktor&Rolf een bijzondere mogelijkheid om de onconventionele creativiteit van dit innovatieve modeduo te ervaren.”

‘Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years’ is gebaseerd op de tentoonstelling van de National Gallery of Victoria, Melbourne, ontwikkeld in samenwerking met Viktor&Rolf en gastcurator Thierry-Maxime Loriot. Museum Boijmans Van Beuningen is speciale bruikleenpartner van de tentoonstelling, met dank aan de Han Nefkens Foundation.

Viktor&Rolf by Inez & Vinoodh, 2015

Info 010-4400301, www.kunsthal.nl, openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00 – 17.00 uur 
Volg de Kunsthal op www.kunsthal.nl I Facebook I Twitter I Youtube I Instagram