Madonna heeft geen plagiaat gepleegd van de muziek van componist Salvatore Acquaviva in haar nummer Frozen. Dat heeft het hof van beroep van Bergen maandag beslist. Eerder had een rechtbank de verkoop van het nummer in België nog verboden.
Het Bergense hof van beroep deed maandag eindelijk uitspraak in het dossier-Acquaviva. De rechters oordeelden dat Madonna geen plagiaat heeft gepleegd ten opzichte van de componist.

Acquaviva had in 2005 in wel nog gelijk gekregen van de rechtbank. In eerste aanleg besliste de rechter toen dat platenmaatschappijen Warner, EMI en Sony de verkoop en de verspreiding van Madonna’s hit ‘Frozen’ op Belgisch grondgebied moesten staken. Volgens hem werden de eerste vier maten van Acquaviva’s ‘Ma vie fout l’camp’ (1979) gekopieerd door Madonna in haar hit uit 1998.

De drie platenmaatschappijen gingen echter in beroep, waarna het hof van beroep de eerste beslissing verbrak. Het hof sprak van een ‘nieuw kapitaal feit’ in het dossier: componist Edouard Scotto Di Suoccio en de maatschappijen Tabata Music en Atoll Music hadden in Parijs ook een klacht voor plagiaat ingediend. Volgens hen worden delen van het nummer ‘Bloodnight’ uit 1983 gekopieerd in zowel ‘Ma vie fout l’camp’ als in ‘Frozen’.

Standaard