Rotterdam, 25 en 26 augustus 1987

wtgverh1Het gerucht ging al langer, komt Madonna naar Nederland ja of nee met haar ‘Who’s That Girl Tour’?. Ik belde bijna dagelijks met de Hitkrant (ja elke week moest je dat blad lezen i.v.m. de laatste nieuwtjes over Madonna) dus logisch dat je dan de redactie belt voor de updates, over wel doorgaan of niet doorgaan en wanneer de kaartverkoop zal zijn (was er toen al maar internet).

De Kaartverkoop zou niet een paar dagen van te voren bekend worden gemaakt, i.v.m. met vechtpartijen bij de VVV kantoren tijdens de voorverkoop van U2 ook in Rotterdam. Balen want je weet bij voorbaat dat de show is uitverkocht voordat je één keer ‘Madonna’ zegt! Dus stress hier en geen idee waneer de voorverkoop begint!

Woensdag 9 juli nog gebeld met Hitkrant, nog steeds geen idee, waarschijnlijk volgende week..

Toen ik de volgende ochtend op mijn werk kwam (zat toen nog in de horeca) en de krant opgevouwen zag liggen met daarop de kop “KAARTVERKOOP MADONNA BEGONNEN!!”, trok ik gelijk mijn jas weer aan en vloog de deur uit, om er maar voor te zorgen dat ik kaarten had voor 25 Augustus. Hollend naar het VVV kantoor en daar stond me een rij! Toen ik aan de beurt was waren er natuurlijk alleen nog maar kaarten voor op de tweede ring, nou ja beter dan niets zou ik maar zeggen! Kocht dus mijn kaarten en was toch heeeel erg blij deze te hebben, ondanks dat het geen veldkaarten waren (Kwam twee weken later dan gelukkig nog aan kaarten voor de 26e en dit waren wel veldkaarten).


Dinsdag 25 augustus 1987

Samen met een paar vriendinnen zijn wij dan met de trein vertrokken richting Rotterdam! Overnachting geboekt in Rotterdam voor vannacht, terwijl de meiden nog van niets wisten. We gaan morgenavond nog een keer! Richting Rotterdam kon je de spanning al voelen, want hoe zou het zijn vanavond?? En dan voor 45.000 man spelen en zal het al druk zijn? en vooral HOE ZITTEN WE??

Na diverse bakken koffie en eentje over mijn broek heen (ja de zenuwen he?!) komen we dan aan op Rotterdam Centraal en gaan gelijk door naar Rotterdam zuid (de treinen rechtstreeks naar de kuip gaan pas om 3 uur) en vanaf Rotterdam zuid, de menigte volgen richting FEYENOORD! Mijn hartslag was er eentje van veels te hoog, terwijl we zeker nog een uurtje of 5 moesten wachten voordat we naar binnen konden!

De Kuip werd steeds groter en het werd ook steeds drukker, auto’s die keihard Madonna nummers speelden reden voorbij, handelaars die vroegen of we nog kaarten te koop hadden, NO WAY MAN!! (je weet niet half hoe ik heb moeten zweten voor deze kaarten!).

Eindelijk we zijn er en voordat we gaan zitten eerst mijn VVV voucher omruilen voor de echte kaarten! Wow, wat zijn die kaarten mooi!! Wij zitten vak R, dat is nog eerste ring! En men zegt dat we goed zitten, wat een meevaller. Ik vertel aan de meiden dat ik kaarten heb voor morgenavond (nu wel veld) en of ze dat leuk vonden nog een keer te gaan (domme vraag) het antwoord is JA! Het wordt drukker en drukker en we staan inmiddels klem tussen onze voor- en achtergangers, nummer 30.001 meldt zich!

De deuren gaan open en het duurt even maar dan mogen wij ook naar binnen toe, “SCHEUR” (nee dat is niet mijn kleding, maar het eerste controlestrookje wat er af gaat). En dan rennen naar onze plaats, moesten nog een trap op en dan “SCHEUR” tweede controlestrookje was eraf!

 

We zaten echt helemaal achteraan en had nu al de balen van het feit dat we niet dichterbij konden komen, en bij overmaat van ramp begon het nog te regenen ook (BAAAL)! Het beste er maar van maken en de Kuip werd voller en voller! Ik had een klein fototoestelletje bij me, maar ja wat ik toen nog niet wist weet ik natuurlijk nu wel, dat wordt helemaal niets!

Op het podium zien wij een persoon het podium stofzuigen, en daar was dan Jan Douwe Kroeske die vertelde dat er niet zo geduwd moest worden en dat mensen even echt twee stappen naar achteren moesten doen om de voorste rij een beetje lucht te geven! Dan het eerste voorprogramma Candy Dulfer and the funky stuff. Sorry kon me echt niet bekoren en snapte al helemaal niet wat dit als voorprogramma moest voorstellen. Het tweede voorprogramma de Force MD’s waren vele malen beter dan Candy! Lekker swingend. Het werd al donker en rond 21.00 uur was het dan eindelijk zover.

wtgverh2Alle lichten gingen uit er ging een siddering door het stadion heen, iedereen zette het op een schreeuwen en gillen ‘M A D O N N A!!’. De eerste tonen worden ingezet van ‘Open Your Heart’, ik werd gewoon gek! Dit is met geen een pen te beschrijven.. (en nog als ik Open Your Heart hoor van de Who’s that girl tour heb ik weer kippevel!)

En daar is ze dan M A D O N N A!!!

Na ‘Open Your Heart’ zegt Madonna “Hello Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, I’m gonna talk fast because, it might start raining again but you keep me warm right??” YEEAAAHH schreeuwen we, “so let’s go!” is haar antwoord. ‘Lucky Star’ wordt in gezet. Ik kijk af en toe op de grote schermen die er zijn, maar mis toch het podium gevoel dus kijk en tuur in de verte naar wat komen gaat. ‘True Blue’, ‘Papa Don’t Preach’ (Safe Sex) zie je Madonna steeds weer razendsnel omkleden en daar is ze weer, in een goud jasje met zwarte broek. A COP !!!!! en iedereen juicht en schreeuwt mee “DID YOU LIKE THAT HUH?!” en dan begint het weer te regenen. Maar nu maakt het mij niet meer uit en hoop dat deze avond nog heel lang mag duren! Na een schiet salvo richt ze weer even een woordje tot het publiek “Hello Amsterdam,Rotterdam, wherever the F*ck I Am”.

De nieuwe single wordt gespeeld ‘Causing A Commotion’, wat gaat het allemaal toch snel. ‘The Look Of Love’ en daarna een telefoon box op het podium, wat er precies gebeurde zagen we pas later maar Madonna had haar omgekleed in een jurk anno 1987. Met poppetjes en dergelijke erop zingt ze ‘Dress You Up’, ‘Material Girl’ en natuurlijk ‘Like A Virgin’ met een geweldige stukje van ‘I Can’t Help Myself’!. WOW!! de show dendert in treinvaart door en met ‘Where’s The Party’ (“Say Cheese”) gaat er een golf licht ging door het stadion, zo zijn even blind nu! Live To Tell is toch wel het hoogtepunt van de avond, De Kuip verandert heel langzaam in een vlammenzee, hoewel door de wind gaan de aanstekers uit! En aan en uit en aan!

Dan ‘Into The Groove’, “IS THIS THE COUNTRY WHERE EVERYTHING IS POSSIBLE??” YEAAAAAAAAAAHHHHH!! “OKAY THAT’S GOOD FOR ME!”. You can Dance, You Can Dance If You want to GET INTO THE GROOVE!!! De hele kuip staat bij wijze van spreken op zijn kop en dance their asses off! Het Piano solootje wordt als geweldig ervaren en hopen dat ze nog even zo door gaat maar dan de slot accoorden en is het “THANK YOU GOODNIGHT!”

W E W A N T M O R E!! En het Ole Ole gejoel begint en slaan onze handen blauw op de reclameborden, heel de Kuip schreeuwt mee. Daar is ze weer met ‘La Isla Bonita’! Last night I dreamt Of MADONNA is de tekst die wij zingen. Maar helaas ook dit gaat te snel voorbij en gaan over in een nogal snelle drum solo en we wachten wat er komen gaat, uiteindelijk de eerste maten van ‘Who’s That Girl’! En ze stond net nummer 1 in de hitlijsten dus dat werd uiteraard ook in volle borst meegezongen of ons leven er van af hing! “Who’s That girl let me hear you?? (wij: Who’s that girl) LOUDER!! WHO’S THAT GIRL!! YOU SING AND I’ll DANCE!! dan zie je dat Madonna een keer of 10 het regeltje Who’s that girl herhaalt. Dan zien we de lichten op het podium minder worden en de ogen (logo) op de schermen verschijnen KIPPEVEL!!! en dan zien we het ene oog nog even een knipoog geven en denken we dat het over is… NEEEEE! want daar is met ‘Holiday’! Ze gaat maar door met dansen en zingen en springen, en ondanks dat het weer niet goed is, hebben we allemaal het reuze naar ons zin. Na de tweede stop in ‘Holiday’ , neemt ze nog even de tijd voor het publiek en zegt dan, “NO YOU CAN COME ON STAGE! DO YOU WANNA GO HOME? NOOOOOOOO!” is het antwoord: “DO YOU WANNA HEAR SOME MORE??” YEAAAAAAAAHH is daarop het antwoord! “I LOVE YOU HOLLAND……HOLIDAY”!! Dit duurt dan heel kort en dan is ze echt weg. Wie?? Madonna of course! En morgen hebben we een second chance to see it! En dan op een betere plek dan vandaag.


Woensdag 26 augustus 1987
Als een blok hebben we geslapen en stonden ‘s morgens rond 9 uur alweer naast het bed. Na een ontbijtje liepen we rond tienen weer richting Kuip! Bij aankomst was het totaal niet druk, zo namen we plaats op bijna dezelfde ingang die we gisteren ook hadden. Het zonnetje scheen en gingen heerlijk even lang uitzitten en een beetje wakker worden (want dat waren we allemaal niet) en wetend nog zeker 7 uur te gaan voordat we naar binnen mochten, maar nu vooraan. Dat is een feit gezien de drukte!

Na wat koffie te hebben gedronken kwamen er nog een paar dames bij zitten. Deze vroegen of we er al lang waren, ons antwoord was “een half uurtje?. Oh wonen jullie hier?? Nee hoor komen uit Noord Holland vandaan. Oh zijn jullie met de trein? Afijn ze snapt er helemaal niets van. ‘Nee’ zeiden wij ‘wij hebben gisteravond de show al gezien, en gaan vandaag weer’. ‘Oh’ was het antwoord ‘dit wordt jullie 2e keer’? heel stamelend. ‘JA’ wij in koor. En dan na het besef van de dames vroegen ze hoe het was. HET WAS ONWIJS, TE GEK, GAAF, SUPER you name it! En nu zien we haar van dichtbij in plaats van achterin!. Na het weer het nuttigen van vette hap (ik mis nu al de vieze spinazie van mijn moeder) en nog wat goodies gekocht aan shirts en zo, wordt het gezellig druk nu en de zon schijnt nog steeds.

En dan is het zover het is 17.15 en de deuren gaan open, we worden plat gedrukt maar gaan als eersten naar binnen toe en rennen naar het veld vak toe waar dan het tweede controlestrookje afgaat! En nu een spurt naar voren toe.(wat een eind zeg!) en tijdens het rennen zie je het podium steeds groter worden en dan PLOF tegen het hek aan. WE MADE IT, WE STAAN VOORAAN! Draaide me een aantal keren om en zei echt van, gisteren zaten we helemaal daar en nu hebben we geen videoschermen meer nodig. Het begint nu wel wat met geduw en getrek maar we houden ons vast aan het hek dus blijven we redelijk staan op onze plek. Candy Dulfer komt op en ook vandaag kan ze me niet bekoren, maar de Force Md’s daarentegen weer wel.. Lekker hoor!.

En op het podium wordt weer gestofzuigd en nu zien we ook dat er een lamp op de stofzuiger zit .. ja voordat Madonna uitglijdt denk ik?! En dan gaan de lichten uit en daar is Chris Finch (danser) weer en de muziek van ‘Open Your Heart’ begint weer! YEAAAAAAAAHHH! En dan zingt Madonna van een paar meter afstand naar ons toe OPEN YOUR HEART TO ME!. Wat een vrouw zeg .. knijp mezelf maar zelf even om zeker te zijn dat het echt is (AUW!). Dan gooit iemand een plastic sleutel op het podium Madonna pakt dat op en zegt “A Key? A Key To My Heart?? Well You need to do more to get my heart baby!” Zelfde opening regeltje start ze weer me een dan gelijk ‘Lucky Star’ er achteraan! Tijdens ‘Papa Don’t Preach’ kijkt ze mij aan en ik schreeuw hard en ze geeft een knipoog..! AAAAAAAAAHHH! Na ‘White Heat’ en ‘Causing A Commotion’ en ‘The Look Of Love’ is daar dan de beruchte telefoonbox en komt dan inderdaad met geen gezicht bril en idem jurk tevoorschijn en zingt ‘Dress You Up’, GEWELDIG zo dichtbij!

Hi Fellows Ahum! Some boys kiss me Some Boys Hug Me en ze strooit met de Madonna money.. Vangen! ‘Like A Virgin’, en Chris veegt de rest van de Money tussen de Security en het publiek! ‘Where’s The Party’ heerlijk te zien en vind de horizontale trap echt super! ‘Live To Tell’, Madonna kruipt over het podium.. (is ze gevallen???) mijn aansteker blijft nu wel aan! ze kruipt bijna over de rand heen, Kom maar ik vang je wel op! ‘Into The Groove’ gaat er gelijk achteraan, en wat een show zo dichtbij allemaal! “Thank you Goodnight” en we weten dat ze dan nog drie nummers voor ons in petto heeft. Mooi gezicht als je jezelf omdraait en alle aanstekers ziet en mensen hoort schreeuwen om meer. En daar is ze dan weer in haar rode jurk “La Isla Bonita”, gevolgd door “Who’s That Girl”, wow! Who’s that girl let me hear you! En ja mijn t-shirt kun je uitwringen!

En once more here is Holiday! De vonken spetteren er echt van af en ze danst echt haar butt off for us! Ja dan stopt ze weer en vraagt of we al naar huis willen. NEE natuurlijk niet ga voorlopig nog maar even door(uurtje of twee)! Willen jullie meer? JAAAAAAA! I LOVE YOU HOLLAND. H O L I D AY!! en dan voordat we er erg in hebben zegt ze “Thank you Goodnight” en dan is de show echt afgelopen! Mijn droom om Madonna live van heel dichtbij te zien is uitgekomen!

We blijven nog heel even over de hekken hangen en voel frisse lucht over me heenkomen. Ik ben geplet en voel me echt gesloopt, dus rustig lopen we naar de uitgang (nou ja dat duurt nog wel even). Kopen nog een tour boek, T-shirt met tour schema en gaan naar de trein. Vanaf Rotterdam tot aan Amsterdam gestaan, en na Amsterdam richting Hoorn heerlijk gezeten en voelde me heel langzaam in slaap vallen! Wakker blijven moeten nog naar huis fietsen!

Onderweg schiet me nog een anekdote door mijn hoofd die ik ooit heb gelezen in een boekje. Als je ooit een concert van Madonna hebt gezien lijkt het net of er een stoomtrein over je heen is gedenderd, en weet je dat gevoel heb ik nu ook! Aangekomen bij mijn fiets begint het zachtjes te regenen. En dat kan me niet meer schelen want ik heb Madonna twee keer mogen zien en het was in een woord GEWELDIG, ONWIJS TE GEK GAAF!!!!!!

Ben benieuwd wanneer ik weer de kans krijg haar live te mogen aanschouwen!

HANS