25 augustus 1987 (De eerste maal Madonna live)

Via een vriendinnetje van mijn zus waren mijn zus en ik aan kaarten gekomen voor het eerste optreden van Madonna in NL, in De Kuip. Niet wachten voor het postkantoor of achter de pc zitten en hopen dat de computer niet vastloopt ….. Nee, alleen een belletje van iemand die vroeg of we zin hadden om mee te gaan naar Madonna in de Kuip. Daar hoefden mijn zus en ik niet lang over na te denken. Natuurlijk zouden wij als Madonna fans daarheen gaan. Dit zou ons eerste grote concert zijn en we hadden geen flauw idee wat ons te wachten stond, immers een goede referentie hadden we niet en internet bestond nog niet. Heerlijk, ´spoiler free´ naar een concert of je wilde of niet.

Op de dag zelf gingen we gespannen richting Rotterdam. Niet in de ochtend om te cue-en, nee, pas rond 17 uur omdat we toch vaste plekken op de tribune hadden. Na 2 uur (file)rijden, kwamen we rond 19 uur bij het stadion en konden we de kaarten bij de VVV (jaha, wie kent dat nog) halen. Vervolgens het tourboek gehaald en het stadion in op zoek naar onze zitplaatsen.Dat bleek een kleine tegenvaller, we zaten namelijk in vak W, en dat was vrij ver van het podium. Hoewel je moet een gegeven kaart natuurlijk nooit in de bek kijken en bovendien beschikte ik als ´vogelaar´ over een telescoop zodat we uiteindelijk Madonna beeldvullend konden bewonderen. Inclusief een prachtig overzicht dat vaak ontbreekt wanneer je tegen het podium aanstaat, waardoor ik tegenwoordig kies voor een keer tribune en een keer veld.

Om half acht begon het voorprogramma, The Force MD´s. Hier kwamen we niet voor, maar goed op een enkel ´slijmerig´ nummer na was het best te pruimen door de raps en ´human beatboxen´.

Iets voor 9en ging het dan echt beginnen, toen kon dat nog, tegenwoordig mogen we blij zijn als ze voor 22 uur begingt, zeker in een stadion J Open your heart werd ingezet en kippenvel was een feit. Iedereen uit zijn/haar dak! Uiteraard liet de zangkwaliteit te wensen over, maar wie maalde daar om? Niemand natuurlijk want het was een fantastische show. Helaas viel er af en toe wat lichte regen waar ze een aantal maal aan refereerde. Dit kon de pret niet drukken. Mijn hoogtepunten waren: White Heat, Causing a Commotion, Where´s The Party, Into The Groove, Who´s That Girl & Holiday.

Rond kwart voor elf was het over&uit. Vervolgens met 45000 andere fans op weg naar huis. Dit zorgde voor de nodige vertragingen. Ruim na middernacht pas thuis en vroeg op want de eerste schooldag na de vakantie stond voor de deur. Als ik het me goed herinner dan was dit de start van het jaar waarin ik bleef zitten …… Of dit nu kwam doordat ik de eerste dagen nog met het concert in mijn hoofd zat en daardoor een valse start heb gemaakt, we zullen het nooit weten.

Een ding is zeker: aan Madonna ben ik ook blijven ´vastzitten´!

Amon Gouw