London – Parijs – Arnhem – Lissabon

Laat ik jullie dit vertellen, ik heb Madonna nu 7 keer gezien en dat is 1 keer minder als in 1990. Toen zag ik de show 8 keer, maar ik ben nog nooit zooo moe geweest als nu!

Maar goed niet klagen, ik heb het dan wel gezien en gisteravond (de laatste show was dan erg emotioneel) en mijn eerste avond dat ik foto’s heb gemaakt van de show (we hadden friend and family tickets of Madonna, deze kon je regelen via de fanclub) en zaten links van het podium 1e rij. Konden backstage alles heel goed zien wat daar gebeurde. Laat ik nu niet alles door elkaar vertellen, maar gewoon bij het begin beginnen.

Na vijven snel weg richting Schiphol en richting Londen, want de volgende dag zou Madonna haar vijfde show in Engeland geven en de eerste in een rij van vier in de Wembley Arena! Wij hadden VIP kaarten dus dat hield in gegarandeerd binnen de rithans1eerste 20 rijen van voren, inclusief een drankje wat hapjes en een tour boek en een Laminate. Je werd helemaal naar de zaal toe gebracht en dan is het ieder voor zich wij zijn naar onze plaatsen gegaan rij 12 stoel 24 & 25 en het was in Block A3 oftewel midden voor.

rithans2De show was natuurlijk vreselijk super gaaf en geweldig met een klein foutje na Papa Don’t preach zingt ze nog een keer Do I have To Chance my name (en de hele avond zat er iemand in het publiek die riep Esther Esther) Na de regel zegt Madonna gelijk AND DON”T CALL ME ESTHER!!! en toen was ze gelijk de tekst kwijt voor de rest, waardoor ze languit op haar rug op het podium ging liggen en zei: Oh I fucked UP! En de show is voorbij voordat je er zelf erg in hebt (er gebeurde zooo veel)

Na nog een dag in Londen te hebben doorgebracht moesten we Maandags weer terug naar Nederland om de volgende dag te gaan werken! Bek af thuis de volgende dag aan het werk want het duurde nu nog anderhalve week voordat onze vakantie begon en we naar Parijs mochten! De hele andere halve week had ik iets van, IK HEB HET ALLEMAAL GEDROOMD! De negen dagen werken voor de echte vakantie leken wel een eeuwigheid te duren, maar dan toch eindelijk vrijdag 3 September en de winkel is was dicht.

De volgende ochtend moesten we om 5 uur op Centraal station Amsterdam staan om met de bus naar Parijs te gaan voor 2 keer Madonna in concert (en ik ben in 1990 ook in Parijs geweest en dat was geweldig). Goed om 4 uur gehaald door mijn schoonmoeder, naar Amsterdam, de bus in (en eenmaal plaats genomen zei ik tegen Peter, dit gaat een hele grote ramp worden qua been ruimte!). Onderweg en inderdaad al binnen een uur (moesten eerst naar Utrecht mensen op pikken en naar Breda toe) dus voordat je echt onderweg bent ben je 2 uur verder. Om 7 uur gingen we op weg naar Parijs! met de helaas gebruikelijke tussenstops en hele gezellige mensen in bus (NOT) kregen we de kaarten, volgens mij had iedereen zitten en wij staan (zal wel in mijn gene zitten denk ik) altijd iets anders.

Om de busreis met een woord te omschrijven hoe deze was, drie letters begint met een K en eindigt met een T met een U er tussen. Om 2 uur waren we pas op plaats van bestemming ( orly sud) de kamer was goed niets mis mee, maar een ontzettend eind het stadion af! We hadden ongeveer denk ik voor 18 euro een dag kaartje weten te kopen met zijn tweetjes en dan moesten we met de metro 3 keer overstappen! (het was natuurlijk makkelijker geweest om met de bus te gaan, maar goed daar wou ik dus even niet in zitten!). Bercy (het stadion) druk dat het daar was druk! Wij hadden echt iets van we zien wel hoe we binnen komen vooraan gaat niet lukken, want die Fransen en heel veel Italianen zijn knettergek (ik dacht dat ik gek was) maar hun gaan rustig op hun kop slaan en zo vooraan te komen.

Vrienden van ons die er ook waren (Simon & Kimberly) hadden al met zijn tweeën door heel veel geluk in de PIT weten te komen (inderdaad die twee gaten in het podium) deze kaarten kon je alleen winnen of lang genoeg in de rij staan en in de hoop dat er een pols bandje overbleef. Wij hadden later met ze afgesproken want ze stonden nog voor het hotel bij George V in hartje Parijs! Later afgesproken en met elkaar gegeten, hoorden wij dat zij de eerste avond (Madonna had al twee shows gegeven in Parijs en daar waren hun ook al bij) onder de voet gelopen door Italianen en Fransen, en in het gedrang hun tas kwijt geraakt met daar in de tickets voor twee avonden. Ze lagen al een dag voor de eerste show al in de rij! Na aangifte bij politie bureau hebben ze een crew member weten te bereiken en deze bracht ze weer in contact met Allison (yes the PIT lady) deze geeft de polsbandjes weg en namen dit heel serieus op. De security in Parijs moest gelijk anders, maar ze kreeg ze dus niet de zaal in want het was uitverkocht,maar kon hun wel helpen twee avonden in de PIT te krijgen! Believe me als je deze kans krijgt AAN PAKKEN!!

Zo wij zijn na het eten gewoon de zaal in gegaan (duurde ruim een uur voordat we de rij hadden overleeft). Eenmaal binnen zijn wij aan de rechterkant gaan staan, bijna vooraan (zie je wel is me deze tour erg opgevallen) dat in de rij staan voor twee drie dagen totaal geen zin heeft want wij hebben nu hele goede plekken. Duurde nog twee uur voordat ze opkwam en toen ze eenmaal opkwam begon het geduw en getrek en geslaan in de zaal (Ik heb zo iets nog nooit eerder mee gemaakt) en was erg beangstigend. We zijn stukje naar achter gegaan, maar toen stonden we midden in de looproute van de VIPS die de hele avond bleven lopen (niets irritanter dan dat) en ja hoor daar is tie dan het eerste flinke opstootje recht voor ons. In eerste instantie werd er niets gedaan, maar dan toch later werden ze er uit geknikkerd! De show was echt perfect maar werd erg ondergesneeuwd door dit soort voorvallen, bij weggaan, veel Engelsen die mijn tattoo erg mooi vonden en op de foto wilden, gaaf hoor!

Met de bus terug naar Orly en douchen en dan slapen! Geslapen als een marmot en heerlijk gegeten zijn wij op eigen houtje parijs in gegaan, wij moesten alleen na einde show 2e avond ons vervoegen bij een andere bus die ons dan weer naar het hotel bracht (lang leven bus reisjes). Gaan verder met sightseeing en lopen rond een uurtje of 3 op de Champs d’Elysees, en kregen het idee naar George V te gaan naar het hotel! Ze vertrok altijd rond 4 uur en dat was het bijna, daar aangekomen neem ik mijn startpositie in, ben dus gelijk Peter kwijt, komt Madonna 3 over 4 naar buiten zegt mijn fotocamera (had een digitale mee) DOE HET LEKKER ZELF IK DOE HET NIET! Ik balen want ze is natuurlijk zo weg!.

Kom ik Peter tegen die zei van ‘waar was je nou, had bij mij gestaan dan had ze je recht aan gekeken (Peter heeft het gelukkig gefilmd). De show was weer geweldig stonden nu nog iets meer naar achteren (maar geeft wel een goed beeld weer van de show) er gebeurt zoooooooo veel op het podium!

Na afloop snel terug naar de bus want wisten natuurrijk niet hoe laat deze terugging naar het hotel. Zagen we de film crew nog staan die opnames waren maken voor de documentaire (het vervolg op ‘In bed with Madonna’) maar dan meer de fans aan het woord! Kimberly is ook geinterviewd! In de bus terug naar hotel en slapen en de volgende dag mee op sightseeing met de bus! Wat een ellende is dat toch een half uurtje voor zus en een half uurtje voor zo! Zijn heel snel gelopen van Eifel toren naar wat wij dachten een speciaal opgericht monument voor Diana! Maar dat is niet zo, dit monument stond er al maar is nu omgedoopt tot Diana monument! Ook nog een foto gemaakt van in de tunnel! (uiteraard vanaf afstand!). Terug naar de bus en dit gaat zo een paar keer door om pas 4 uur de reis te aanvaarden naar Nederland toe!

Wij waren pas om 12 uur terug in Amsterdam en waren blij dat we weer mochten uitstappen (want de tussenstops op de heenweg waren er nu natuurlijk ook weer). Dan wordt de chauffeur afgelost i.v.m. zijn rijtijden heb je een bus chauffeur die niet rithans3eens weet hoe deze naar Amsterdam moet komen! ZUCHT! Eenmaal thuis slapen en de volgende dag klaar gemaakt voor Arnhem!

s’ Middags om 12 uur richting Arnhem, komen daar rond een uurtje of 2 aan. Hadden een pensionnetje geboekt en zag er allemaal keurig uit. Op naar Gelredome daar kregen we de eerste domper te pakken, mochten niet op het terrein bivakkeren tot volgende dag s’ middags 12 uur! Wat is dat nou voor onzin zijn toch oud en wijs genoeg dat zelf te bepalen (ze gaven aan onderkoeling verschijnselen en dergelijke).

Goed wij dus iets buiten Gelredome gezeten, maar was toch wel fris zo met het windje! Hadden met een Australier een lijst gemaakt (waren met zijn tienen) en die zou dan tot 50 gaan om dan als eerste binnen te komen! Uiteindelijk werden we rond 11 uur s’ avonds echt helemaal van het terrein af gebonjourd!.

rithans4Wij terug naar het pensionnetje en daar geslapen en de volgende ochtend om 6 uur stonden we bij de McDonalds met veel meer mensen! En onze lijst, ja die bestond niet meer omdat wij weg waren gegaan, dus gezeik in de tent bij voorbaat al!. De security kwam en deze melden dat McDonalds niet blij was dat we hier stonden en dat er bij hoge uitzondering mensen op het terrein Gelredome werden toegelaten! Werden in twee groepen verdeelt vak E en vak L. En bij het betreden van het terrein bestond de hele lijst niet meer, het was weer ieder voor zich. Daar gezeten de rest van de dag, me zelf nog omgekleed (tour tenue) opgefrist.

Dan twee uur voordat de hekken open gaan en Mevrouw Ritchie het nog even nodig vond te gaan soundchecken was er zo’n idioot die ging staan, en de hele meute ging staan en we twee uur lang gewoon klem stonden (IK WORD TE OUD VOOR DIT). Eindelijk de deuren gaan open! En dan is het na de controle nog maar een ding te doen, RENNEN EN NOG EENS RENNEN! Wij stonden aan het hek rechterkant (niet de kant waar ze het shirt in het publiek gooit tijdens Crazy for you). Het was dan ook zo negen uur, want konden backstage heel goed zien wat er allemaal gebeurde. De show was heel erg goed alleen je kon zien dat Madonna pissed was op bepaalde dingen die niet goed gingen. Schermen die het niet deden of verkeerde film, geloof me als je de show voor de eerste keer ziet valt dat niet op! En het publiek was erg tam en dat kon je ook aan haar merken.

Goed wij hebben echt een heerlijke avond gehad en gingen na afloop via uitgang M naar buiten, en komen daar Donna De Lory tegen ( achtergrond zangeres). Daar ben ik nog mee op de foto geweest rithans5en heb haar eindelijk kunnen zeggen dat ik haar super vond! Zij toert al sinds de Who’s that girl tour mee met Madonna. Terug naar het pensionnetje en slapen, wij hadden voor de volgende dag echt een dag van gaan proberen om in de Pit te komen en anders de show van achteraan mee maken, maar ga niet meer in de rij staan!

Zo geschiedde, de hele dag rustig aan gedaan en rond een uurtje of 6 naar Gelredome toe gelopen en wachten op Allisson (The PIT LADY). Daar was ze dan eindelijk, maar ja eerst de winnaars he (konden via Sky radio, Yorin en MTV nederland) pit tickets winnen. Nu deze rij weg was liep Allison het plein op en ik zei iets van Never been in the pit before, first time (ze had tegen Simon al gezegd you’ve in de Pit before) so PLEASE en ging op mijn knieen voor deze dame (en dat was dus echt de eerste keer). LOL ze keek naar me en zei van’Don’t be Foolish Get Up you’re in!’ en trok me mee naar binnen. 

Ik stond ook aan de goede pit kant (de linker vanuit de zaal) deze kant doet ze het meest aan en ik stond op een kleine Italiaan na vooraan). Wat er dan door je heen gaat als de show begint en je zooooooooo dichtbij bent (zo dichtbij ben ik nog nooit geweest) kon echt alles zien, de dansers die op komen vanuit het podium, Madonna die haar backstage klaar maakt om op de tafel te gaan tijdens Vogue etc. Believe me mijn stem was helemaal weg! Tijdens Imagine liep ze recht op me af en gaf me een hand en keek me recht aan, en daar waren dan bij mij de tranen (hoefde er niets voor te doen gebeurde vanzelf) en liep toen weer verder zonder verder iemand nog een hand te geven! Just for me en eindelijk na 20 jaar! De show in de Pit gaat nog sneller dan in zaal, zooooo super.

De volgende dag alles ingepakt en weer terug gegaan naar Purmerend. Eenmaal thuis belde Kimberly op dat Icon (de Amerikaanse fanclub) die hadden nog kaarten voor beide dagen Lissabon deze kaarten waren uitsluitend voor familie en vrienden van Madonna en via Icon verkocht dus wees snel, gelijk gefaxt en that was it! Zondagavond rond 8 uur naar Schiphol gegaan en om half 11 vlogen we dan naar Lissabon toe, half een ‘s nachts waren we er, en rond enen in het hotel. Raar geslapen en de volgende dag erg last van mijn keel. We lazen in de krant (na veel vertalingen) dat mensen al drie dagen buiten lagen voor het stadion om als eersten binnen te komen.

Ze hadden het anders gedaan dan in Nederland, je had veld kaarten die uit twee categorieën bestond. Gewoon (61 euro per stuk) en VIP standing 126 euro per stuk, dat hield in (wij hadden die van 126 euro per stuk) dat je altijd het voorste vak stond! Dus de hele dag een beetje Lissabon bekeken en rond 6 uur richting Atlantico Stadium! Daar aangekomen hartstikke druk, wij een paar keer om het stadion heen gelopen (was trouwens niet veel groter dan Ahoy, 12000 man geloof ik) even bij de Pit ingang gekeken. Wij zijn pas om 8 uur naar binnen gegaan, want de show begon pas om 22 uur (ja hoe verzin je het) maar we stonden nu helemaal voor aan linkerkant (waar ze het shirt gooide). Stonden super want het was nog helemaal niet druk in de Vip standing, dus hoe bedoel je drie dagen buiten liggen?.

rithans6Kimberly is dan nog gefilmd tijdens de show voor de documentaire, als het er in komt zie je mij ook nog, en ja de DVD is deze avond ook opgenomen! Helemaal uit mijn dak gegaan. Heb ook nog Allison gezien en kreeg de kans haar te bedanken voor de Pit in Arnhem, dat ze me er in had gekregen! Daar was ze erg van onder de indruk vond ze erg leuk!De show was SUPER na afloop weer terug naar rithans7het hotel en dan gelijk slapen.

Wat langer uitgeslapen want vandaag erg lange dag, moeten s’nachts al om drie uur op vliegveld zijn! Moeten kamer al verlaten om 12 uur! Dus ontbijten, inpakken en tas opbergen in locker en weer de stad in (en dan merk je al dat je snel bent uitgekeken).

Rond een uurtje of 6 richting stadion gegaan (konden kaarten pas halen na 7 uur pm) dus eerst gegeten en wat gedronken. Toen de kaarten gehaald, deze waren er nog niet dus wij weer richting artiesteningang gegaan, en ja hoor daar was Allison weer, maar helaas geen PIT!. Wel zo van How are you and wish you a great show! dus wij weer van YOU TOO ALLISON!!

Kaarten opgehaald en zaten geweldig helemaal aan de linkerkant eerste rij! Konden backstage alles zien wat er gebeurde, was eigenlijk de verhoogde versie van de PIT! Ik had mijn digitale camera mee en heb tijdens de show foto’s gemaakt. Konden ook heel goed zien voordat ze op komt bij ‘Vogue’ dat ze nog even op haar handen gaat staan. Ja de allerlaatste show van de tour, erg emotioneel voor Madonna en na ‘Papa don’t preach’ kwamen bij haar de tranen, ik moest wel even slikken hoor! Dat ze het jammer vond dat de tour er op zat en dat we zooooo geweldig waren! (ja we know).

Na afloop kon je ook goed zien (als de schermen Re-Invent yourself aangeven) dat elke danser en back up zangeres en bandmember werd omhelsd en gekust, errug leuk om te zien.

Wj weer terug naar hotel, ons omgekleed en ons klaar gemaakt voor onze taxi rit naar het vliegveld! Konden pas om vier uur inchecken en waren er al om drie uur. Vliegen gebeurde pas om 6 uur en had gewoon moeite wakker te blijven. Was de volgende dag dan om half 1 ’s middags thuis en ben direct doodmoe richting bed gegaan!

HANS