Scenes-From-Live8-Madonna

 

LIVE 8 LONDEN

2 JULI 2005

 

Toen Live8 eindelijk bevestigd werd stond voor mij natuurlijk vast dat ik moest gaan! Vanaf moment 1 was al bekend dat Madonna zou deelnemen, dus een kans om bij dit wereld event aanwezig te kunnen zijn liet ik me niet voorbijschieten. Maar ja toen kwam de ticket stress, want ja alleen als je in Engeland woonde (en Ierland) kon je meedoen met de sms wedstrijd om kaarten te winnen. Mijn Engelse vrienden sms’den zich suf en deden met alles mee waaraan ze maar mee konden doen.

Op een dag werd bekend dat je zogenaamde VIP hospitality packages kon kopen via de boekingswebsite superbreak.com. Dan kreeg je een Golden Circle ticket (je stond in het voorste vak van Live8) en een 4 of 5 sterren hotel erbij voor 2 nachten. Goedkoopste optie was maar liefst 349 Engelse ponden per persoon! Als je dit wilde boeken, moest je automatisch voor 2 personen boeken maar dit werd mij net iets te duur. Onze Engelse en Duitse vrienden boekten dit arrangement wel. Een dag later kreeg ik een tip van Tony dat als ik op de website koos voor 1 persoon i.p.v. 2, je goedkopere opties kreeg. Direct enthousiast ben ik gelijk gaan boeken voor mijzelf en mijn vriend Simon. Helemaal blij dat ik dan toch golden circle tickets had, maakte ik me dan op voor de vakantie. Helaas een dag later kreeg ik een telefoontje van Superbreak die mij vertelden dat er een fout was op hun website en dat je aIleen een hotel had geboekt zonder Live 8 tickets. Ik werd onwijs kwaad omdat duidelijk op mijn e-mail bevestiging stond vermeld: Event Live 8. Ook op de website werd dit aangegeven, helaas kon meneer niets voor mij doen en gaf mij een refund. E-mailtjes naar hun toe om mijn ongenoegen te uiten, hadden geen positief resultaat. Helaas waren we terug bij af.

Op een ochtend ontving ik dan van Sharon een sms’je met de melding “I have two tickets for you! No golden circle but at least you’re in!”, Onwijs blij dat we een bevestiging hadden van daadwerkelijke kaarten, sms-den we haar weer terug om hartelijk te bedanken, Ze had de tickets van een vriend die er een paar over had, We gingen en we hadden kaarten, een stuk rustiger konden we ons dus voorbereiden op de korte vakantie die komen ging.


 

Vrijdag 1 juli 2005

‘s Ochtends vroeg hadden we de trein naar Brussel om vervolgens daar weer over te stappen op de Eurostar naar Londen toe. De reis verliep voorspoedig en rondom 11:30 uur kwamen we aan in het drukke Londen. Werden nog aangehouden door de douane met de vraag wat we kwamen doen, hoe lang we er zouden zijn, waar we woonden, wat we voor werk deden in Nederland etc. onwijs vervelend! Sinds we voor de derde keer in hetzelfde hotel zaten, wisten we het snel te vinden. Bij aankomst echter moesten we nog een uur wachten omdat we te vroeg waren voor het inchecken.

De kranten van die dag wisten al setlists te melden van Live 8 en hadden allemaal plattegronden geprint, deze nam ik dus alvast mee. Na eindelijk inchecken en spullen gedumpt, hup op naar het centrum! Bij Piccadilly Circus en Leicester Square lekker gewinkeld en daarna direct door naar Oxford Street. Bij Hyde Park was het nu al enorm druk, iedereen was natuurlijk druk met het opzetten van alles en artiesten waren aan het oefenen. Nadat ik mijzelf weer wat verwend had door aankopen bij HMV, zijn we nog twee uur gaan wachten bij het Sanderson hotel waar Mariah Carey verbleef. Helaas hielden we het dus na 2 uumadonna-kaballah-centrer voor gezien want het werd koud en we hadden honger. Geen Mariah gezien, wel een hele zooi kinderachtige fans die me achterlijk en minachtend aankeken omdat ik een Madonna vest aanhad.

‘s Avonds na een budgetmenu bij Burger King gegeten te hebben, spraken we af met Sharon en Tony in de Pizzahut bij High Street Kensington. Hier overhandigde Sharon mij de Live 8 tickets en ik hoefde er helemaal niets voor terug te doen, onwijs lief natuurlijk! Sharon vertelde me nog dat Madonna die middag nog had geoefend en dat er twee dansers aanwezig waren Cloud en nog een waarvan ze de naam niet meer wist. Ook vertelde ze ons geweldige verhalen over Madonna in het Kaballah centrum. Sharon gaat namelijk zelf geregeld naar het Kaballah centrum en is Madonna daar regelmatig tegengekomen heeft meerdere malen met haar gesproken en naast haar gezeten. Hierna zijn we naar een hotel gegaan omdat Sharon dacht dat Monte en de dansers daar logeerden. Binnen zijn we gaan informeren naar Monte, maar de receptie kon de naam niet vinden in de computer. Erg jammer want we hadden Monte graag nog even willen zien.

Daarna naar Hyde Park gegaan en een beetje langs de hekken gelopen, hierna namen we afscheid van Sharon en Tony. Voordat ze gingen vertelden ze echter nog hoe we bij het Kaballah centre kwamen. Eerst liepen we echter nog even naar het hotel van Mariah maar hoorden daar dat ze niet naar buiten kon komen omdat er een feest gaande was in de lobby. Gingen dus maar even langs het Kaballah centre. Toen we daar aankwamen bleken er nog een aantal bekenden van ons te staan, er waren in totaal misschien tien mensen. In eerste instantie wilden we niet gaan wachten bij het Kaballah Centre, maar toen Madonna’s chauffeur gezellig met ons begon te babbelen en aangaf dat Madonna het niet erg vond als er een paar fans op haar wachten, besloten we inderdaad te blijven.

Na een klein halfuurtje ging de deur open en dacht ik dat er een zeer klein mannetje met een veel te grote pet naar buiten kwam. Toen ik echter beter keek zag ik dat het Madonna was! Snel mijn fototoestel gepakt en snel een foto gemaakt, hoe vaak ik haar ook zie ik blijf me verbazen over het feit dat ze zo onwijs klein is. Het is echt een poppetje om te zien, gekleed in witte kleding met rode bodywarmer en veel te grote pet liep ze stilletjes langs ons heen. Wij gaven haar alle ruimte om rustig naar haar auto te kunnen lopen. Niemand schreeuwde om haar, niemand probeerde haar aan te raken of werd hysterisch het verliep allemaal zeer rustig en we maakten rustig onze foto’s. Toen Madonna in de auto zat en ook de chauffeur zijn plaats innam reden ze weg. Een paar minuten hierna kwam Guy naar buiten, stapte op de fiets en fietste weg. Was toch leuk Madonna weer even van dichtbij gezien te hebben, en vooral trots op mijn mede fans, het was dus wel mogelijk om alles gewoon rustig te laten verlopen zonder gekkigheid!


 

Zaterdag 2 juli

De dag van Live 8, televisie draaide al op voIle toeren aIleen wij hadden eerst nog andere plannen. Terwijl Sharon, Tony, Rene en Sandra al sinds ‘s ochtends vroeg in de queue stonden voor de golden circle tickets, maakten wij ons klaar om naar live81Donna De Lory te gaan. Donna deed een yogasessie in en yogacentrum ergens in the middle of nowhere in londen en zou daarna wat gaan zingen, We hadden afgesproken met Isabel, een andere vriendin van ons die Donna al jaren volgt. Door Live 8 was het metroverkeer erg hectisch en waren er overal vertragingen. Eenmaal aangekomen bij onze halte ladbroke Grove en Isabel begroet te hebben, moesten we een behoorlijk eind lopen naar het yogacentrum.

Toen we daar aankwamen mochten we rustig doorlopen naar het centrum, toen we daar binnen stonden kwamen we erachter dat we de enige drie waren. Opeens kwam Donna dezelfde kamer binnen en was zeer verbaasd ons te zien.

Ze herkende ons nog wel van vorig jaar en we raakten gezellig aan de praat. Ze vertelde dat ze at een week aan het oefenen waren voor Live 8 en dat ze doodmoe was hierdoor. Ook vertelde ze dat ze dacht dat ze het podium zouden betreden rond 17:00 uur. Donna vroeg aan de mensen van het centrum of het in orde was dat wij bij haar zingen aanwezig mochten zijn, en dat was in orde. We lieten Donna alleen om haar yogasessie te doen en zouden met 3 kwartier terugkomen.

live82Toen het tijd was, klopten we op de deur en mochten de donkere ruimte in, hier lagen alle deelnemers aan de sessie op de grond op hun rug te luisteren naar de zang van Donna. Donna begeleide zichzelf weer op haar instrument en zong de sterren van de hemel, zo helder, zo vol gevoel, prachtig! Ze zong nummers van haar laatste album met nummers in Sanskrit waaronder Ganapati Om. Na haar mooie zingen, was de sessie voorbij en dropen de deelnemers af. Hierna praatten wij nog even met Donna en signeerde ze de foto die vorig jaar van ons met haar gemaakt was. Ook vertelde ze dat ze Amsterdam helemaal geweldig vind en hoopt daar binnenkort eens te mogen zingen. We vertrokken toen omdat zowel zij als wij ons klaar moesten maken voor Live 8! Het was onwijs leuk om Donna weer gesproken te hebben.

Teruggekomen in het hotel, nat van de zweet door het haasten, pakten we snel onze spullen en gingen lopend richting Hyde Park. Liepen natuurlijk helemaal verkeerd en toen eindelijk in het park liepen we wederom de verkeerde kant op.

Toen we eindelijk de goede route te pakken hadden was het nog eens 30 minuten lopen (ja zo groot is Hyde Park!) naar het veld met het podium. Helaas hierdoor misten we U2 en Coldplay, maar helaas. Bij het veld aangekomen wisten we niet wat we zagen, wat ontzettend groot! Het podium was zooooo klein vanaf hier gezien. We probeerden eerst aan de rechterkant naar voren te komen, maar het stond hier helemaal vast, We liepen toen weer terug en verbaasden ons over de tientallen etenstentjes die er stonden. Ook waren er merchandise kraampjes waar je shirts en souvenirboeken kon kopen.

Aan de linkerkant wisten we ons wel helemaal naar voren te werken tot aan het hek, wat het grote veld scheidde met de golden circle, Dichterbij komen was dus niet mogelijk! Meeste tijd spendeerden we door rustig op het gras te zitten en te luisteren live83naar de muziek. De sfeer was super, iedereen was blij, iedereen zong mee. Snoop Dogg was helemaal geweldig, hij kreeg het publiek goed mee en deed zijn ding erg goed. UB40 was erg gezellig en Annie Lennox ook heel erg goed! Voor ik het wist stond ineens Brad Pitt op het podium, wat een verrassing! Maar wat leuk om dat populaire mannetje eens in het echt gezien te hebben! Bob Geldof vond ik helemaal geweldig met het nummer dat hij deed, super! Kreeg tranen in mijn ogen toen het Afrikaanse meisje het podium betrad, was zo een ontzettend mooi moment dat werd gedeeld met de duizenden mensen op het gras.

Wat was ik verrast toen opeens Madonna aangekondigd werd!

Compleet in paniek kon ik op Simon’s nek en mijn mond viel weer open van verbazing toen ik haar zag! Wat zag ze er schitterend uit, helemaal in het wit, onwijs stijlvol en zooooooo ‘Ladies Home Journal!’. Toen omhelsde Madonna het meisje en werd eigenlijk iedereen om mij heen vrij emotioneel, ook ik kreeg traantjes in mijn ogen en bewonderde alles dat voor mijn ogen gebeurde. Toen ze ‘Like A Prayer’ inzette gingen iedereen helemaal uit zijn dak, wat heerlijk om haar weer te zien en te horen! Al snel waren alle handjes aan het meeklappen en alle mondjes aan het meezingen. ‘Ray of Light’ was overdonderend goed! Vooral het feit dat Cloud helemaal dansend uit zijn dak ging, bracht net dat beetje extra! Madonna’s dansen was ook weer helemaal top.

Madonna’s ‘schreeuw’ aan het einde van het nummer was onwijs onverwacht maar werd door het publiek ontzettend goed ontvangen en ze kreeg er een luid applaus voor. Madonna’s schelden was absoluut verwacht maar werd wederom door luid gejuich ontvangen! ‘Music’ was een heerlijke deja-vu met de ‘Re-Invention Tour’, nu ging echt iedereen uit zijn dak.

live84Overal handjes in de lucht, ik wierp een paar keer een blik naar achteren over het publiek. Dat was zo een geweldig gezicht, duizenden handjes in de lucht, duizenden stemmen die het refrein meezongen. Madonna’s Music does make the people come together! ledereen had aIleen nog maar oog voor Madonna, en alleen voor Madonna. Ik was weer eens ontzettend trots op haar en zo gelukkig dat ik dit live had mogen meemaken. Voor ik het wist was het weer over en daar ging ze, maar wat een optreden! Heel veel mensen dropen direct af om ergens wat te eten. 

Wij zelf haalden ook wat patat en gooiden het al snel weer weg toen we erachter kwamen dat de helft nog rauw was. Ach ja echt kwaliteit voedsel kun je niet verwachten op een event als dit. Vanaf hier hebben we de meeste acts op de beeldschermen bekeken die wat verder achterin op het veld stonden, maar dat nam niets weg van de geweldige sfeer die er was. Toen eindelijk kwam Mariah Carey! Iklive85 ging helemaal uit mijn dak, maar de Engelsen om mij heen konden haar niet waarderen en hoorde opmerkingen als ‘oh she still does have some fans left’ en ‘oh shut your mouth and move on’ (tegen Mariah, niet tegen mij).

Ook lag het gehele publiek in een deuk toen ze vroeg om een slokje water. Het was zeer duidelijk dat de Engelsen over het algemeen niet gecharmeerd waren van Mariah, ik vond het erg jammer maar ik genoot met volle teugen van haar en daar ging het om! Na Mariah besloten we om alvast te gaan sinds het donker werd en we een onwijs stuk nog moesten lopen naar het hotel toe. Ik kocht eerst nog een souvenir boek en toen we eenmaal van het terrein af waren begon net Robbie Williams, we baalden dus wel dat we die niet konden zien. Vervolgens begon de tocht naar het hotel, de straten en wegen waren vol met mensen die ook terug gingen naar hun bestemming. We liepen inmiddels al 20 minuten en liepen langs het onwijs mooi verlichte Harrods, en toen bereikten we eindelijk ons hotel. Hier kapot en afgepeigerd aangekomen, nog even de rest van de acts bekeken op TV en toen als een blok in slaap gevallen.


 

Zondag 3 juli

Konden amper opstaan van de ontzettende spierpijn in ons gehele lijf, maar ja het moest toch gebeuren. Na spullen pakken en te hebben ontbeten liepen we direct richting de tabloid stands. Zoals verwacht stonden ALLE Engelse kranten compleet vol met Live8 en vooral Madonna was favoriet die meerdere voorpagina’s haalde! Ik kocht voor 10 Engelse ponden aan kranten en verliet dus met een loodzwaar plastic tasje de winkel. De verkoper stond me met een rare blik na te kijken. We hadden bij Oxford Circus afgesproken met Sharon en de rest, die vertelde ons dat ze de gehele dag gisteren niet hadden geplast of gegeten i.v.m. hun plek vooraan. Ik weet dat ik dat nooit vol had kunnen houden, maar had toch wel een beetje spijt van het niet kopen van een golden circle ticket. Om al die artiesten van dichtbij te zien, is natuurlijk geweldig. Hun foto’s waren ook helemaal super! Zijn toen nog wat muziekwinkels ingegaan en daarna heerlijk wat gedronken en gegeten in een bar in een zijstraatje. AI snel was het tijd om afscheid te nemen en gingen we richting Waterloo Station. Hier vond ik wederom kranten met Live 8 berichten die ik nog niet had, toen begon de 6 uur durende treinreis terug naar Nederland weer.

‘s Avonds aangekomen in Nederland, direct de Telegraaf gehaald en thuis mijn internetschade die ik had opgelopen in Londen, ingehaald. Onze digitale foto’s bekeken en ook onze footage die we gefilmd hadden in Londen. Toen doodmoe ons bed in en zat het gehele Live 8 avontuur er weer op. We zijn zeer dankbaar dat we deel hebben mogen uitmaken van zo een onwijs legendarisch concert en van een van Madonna’s allerbeste optredens ooit! Dat ze de voorpagina’s haalde en de beste kritieken kreeg was voor mij niet echt een verrassing, puntje bij paaltje heeft ze iedereen zijn aandacht en laat ze zien waarom ze nog steeds de absolute topper is van deze wereld!

 

Kimberly