De Nederlandse en Europese pers was massaal afgekomen op de persconferentie en exclusieve eerste blik op The Fashion World Of Jean Paul Gaultier in de Kunsthal in Rotterdam Februari 2013. De persconferentie werd o.a. ingeluid door Thierry-Maxime Loriot (de curator van de tentoonstelling).

Na zijn introductie betrad Jean Paul Gaultier het podium en zorgde ervoor dat de sfeer er gelijk lekker in zat, op iedere vraag werd zeer uitgebreid ingegaan en was af en toe zo heerlijk met zijn handen aan het praten dat hij af en toe vergat dat de microfoon ook nog in zijn hand zat (en dus niet meer voor zijn mond).

Jean Paul Gaultier vertelde uitgebreid over de tentoonstelling, ook al was de expositie al eerder te zien in Madrid, de manier waarop deze nu zichtbaar is in de Kunsthal is voor het eerst. Gaultier wilde dat de tentoonstelling ‘levend’ werd, hij zorgde ervoor dat de mannequins (heel uniek) een gezicht geprojecteerd kregen die praten waardoor het lijkt alsof hier levensechte mensen in zijn creaties staan.

gaultierGaultier vond de omgeving van de Kunsthal ook de mooiste tot nu toe en was zeer te spreken over de presentatie van de tentoonstelling. Gaultier vertelde dat hij in alles en iedereen mooiheid ziet, beauty zit in iedereen en hij wilde dat naar buiten brengen. Als klein jongetje al helemaal gefascineerd door een korset die hij ontdekte in een kast, creeerde hij bij zijn eigen teddybeer zijn eerste cone bra (ter display in de tentoonstelling).

Vanzelfsprekend ging Gaultier uitgebreid in op de vraag over zijn samenwerking met Madonna. De eerste keer dat Gaultier samenwerkte met Madonna was voor de Blond Ambition Tour en recentelijk natuurlijk voor de MDNA Tour. Gaultier gaf aan eerst fan van haar te zijn, voordat zij fan van hem werd. Ze hadden dezelfde ideeen over mode, en waren samen net twee speelse kinderen. De eerste keer droeg ze een van zijn creaties bij de premiere van Desperately Seeking Susan.

Gaultier wilde via haar een mix laten zien van een sterk, gespierd en vrouwelijk iemand. Gaultier gaf aan dat het Madonna’s idee was om de verlengde versie van de cone bra aan te doen bij haar mannelijke dansers, dit was niet zijn idee, dit was geheel Madonna’s eigen input. Hij wist zijn verhaal over Madonna ook perfect af te sluiten met de melding dat het bij Madonna niet alleen om de muziek gaat; als je haar goed vind is het niet alleen voor de muziek, maar hou je van waar ze voor staat en wat ze doet, dan draait het om Madonna de persoon.

Na het interview met Thierry-Maxime was het tijd voor een zeer korte Q&A met het publiek omdat alles al vrij uitgelopen was. In totaal werden maar vier vragen door het publiek gesteld, en MadonnaUnderground mocht de vierde en laatste vraag stellen: Van alle kostuums die u voor Madonna ontworpen heeft? Welke is uw favoriet? Gaultier gaf aan dat het waarschijnlijk de kostuums waren die nog steeds in de kast hangen en uiteindelijk nooit gebruikt zijn.

Na een kort fotomomentje voor de pers mocht iedereen richting de expositie voor een exclusieve eerste blik.

Je loopt vrijwel direct tegen Madonna’s wereldberoemde gouden (Like a Virgin) korset aan en de zalm roze (Express Yourself). Madonna heeft de kostuums zelf beschikbaar gesteld voor de expositie, dit zijn haar eigen exemplaren! Omdat ze dus daadwerkelijk door haar gedragen zijn, zijn bijvoorbeeld bij vooral het gouden korset slijtage te zien (van zweet en het staaldraad). Enorm interessant zijn de originele polaroids van de fitting sessies (het passen van de kostuums). Ook de originele schetsen zijn tentoongesteld evenals het meest recente Vogue korset van de MDNA Tour.

Iets verder op loop je tegen het openingskostuum aan van de Confessions Tour en zie je achter je het veelbesproken kostuum dat Madonna in 1992 droeg en haar borsten ontblootte en hiermee haar Erotica periode officieel van start ging.

Ook de andere creaties zijn oogverblindend mooi, het detail, het materiaal, de fantasie en de uitwerking = een absoluut lust voor het oog!

Na een press pack en lunch gekregen te hebben, hebben we nog even een praatje gemaakt met Thierry en zijn op de foto gegaan met Jean Paul Gaultier, ook signeerde hij nog even wat posters. Gaultier is een ontzettend vriendelijke, hippe, gezellig man die eigenlijk nooit ‘nee’ zegt, een man waar je spontaan heel erg vrolijk van wordt.

De tentoonstelling is een absolute aanrader voor ieder die interesse heeft in mode, prachtige creaties, Madonna fans, of voor mensen die gewoon even in het mode brein van Gaultier willen kijken. De expositie opent morgen officieel, maar pas voor regulier publiek op zondag.

Kimberly 2013