LONDEN JULI 2001

 
Het duurde in dit geval geen drie jaar voordat we Madonna weer live aan het werk zouden mogen aanschouwen. Maar maar liefst 8 jaar als Madonna aankondigt dat ze weer op tournee gaat met haar Drowned World Tour! Europa gaat dan weer de wereldpremière krijgen en wel in Duitsland. Eigenlijk erg logisch nadat ze in 1993 haar enige show in Frankfurt afzei i.v.m. technische problemen. Ze kregen het podium niet op tijd klaar omdat een dag ervoor nog David Copperfield in de zaal een show gaf.
 
Maar ja echt blij was ik weer niet met haar tourschema want het viel in de maand juni en juli, juni onmogelijk vrij te nemen (sinds we een eigen fotowinkel hebben en we met vakanties te maken hebben van ons personeel). En op 13 juli 2001 zouden Peter en ik gaan trouwen. Ben dus erg bang dat er geen een show zal zijn die wij gaan zien, maar zover is het dan nog niet. Via via en ook via internet gaat dan in april de voorverkoop van start voor Londen in Earls Court. De shows zijn uitverkocht als je maar 1 keer MADONNA zegt en via diverse sites toch nog geprobeerd een kaart te regelen, niets van dit alles. Totdat Kevan (een vriend van ons die in Engeland woont en op het punt stond te emigreren naar Canada toe), op 30 April 2001 ons verblijde met een telefoontje dat hij voor ons 2 kaarten had weten te regelen voor 4 Juli in de Earls Court!. En de kaarten waren hun huwelijkscadeau voor ons, en vinden het heel erg dat ze er niet bij konden zijn. Je snapt natuurlijk wel dat ik even met stomheid was geslagen, wetend wat die kaarten kosten en wat je even zomaar cadeau krijgt maar ik ben ZOOOO blij er mee. Het duurt nog even voordat de show gaat beginnen, maar we gaan THE DROWNED WORLD TOUR in ieder geval zien.

 

JUNI 2001

Dat de tour pas een week later is begonnen dan in eerste instantie de bedoeling was in Barcelona, want Keulen werd al een week na de kaartverkoop alweer geannuleerd i.v.m. de tour niet op tijd klaar te krijgen. Barcelona krijgt nu dus de WERELD PRIMEUR op 9 juni a.s.!

Ik had al het een en ander gelezen en foto’s gezien op het internet, en ben heel erg benieuwd naar wat en hoe de show in elkaar zit. Heb de setlist gezien en wat me opvalt is dat er weinig oude nummers tussen zitten (La Isla Bonita en Holiday) de rest is allemaal vanaf 1994 (album Bedtime Stories, Ray of Light, Music en heel klein stukje Evita.) Maar hey dat mag de pret niet drukken want het nieuwe werk is natuurlijk ook WAANZINNIG!! En zoals Madonna betaamt is zij nooit hetzelfde, en Madonna die gitaar gaat spelen MAKE ME CRAZY!! De kaarten die je via het internet kan kopen zijn dusdanig duur (beginprijzen zijn van af 100 pond de stuk) De show wordt wel heel goed ontvangen en is weer totaal anders dan Madonna tot op heden heeft gedaan.


 

THE DROWNED WORLD TOUR 2001

3 JULI 2001

Wij vertrekken vandaag naar Londen toe om morgenavond aanwezig te zijn bij de eerste show van Madonna in Londen.

Dit keer zijn wij met het vliegtuig maar Londen gegaan dit (sinds we dit een keer eerder hebben gedaan en ons erg goed is bevallen) wachten wij totdat we mogen boarden en de tijd doden met tax-free kopen (aftershave en sigaretten). De vlucht gaat voorspoedig en zelf nog voor het schema landen we op Heathrow Airport. Ook de koffer komt er al snel aan en dan kunnen we naar het St. Giles hotel op de Tottenham Coart Road. De kamer is ook al klaar maar het is warm daar binnen! Heet is het betere woord, want het weer is gewoon SUPER(ja ik ben weer terug in Londen en dan is het weer gewoon goed).

We gaan dan ook de stad in om wat sightseeing te doen, we zijn natuurlijk al vaker in Londen geweest, maar het blijft gewoon een heerlijke stad en dan ga je toch weer dingen bekijken. Zie ook van die ticket points staan die kaarten verkopen, dus vraag aan hem of hij ook kaarten heeft van Madonna. Dat heeft hij en begint bij 350 pond voor een gemiddelde ticket, ja en dat krijg je ervoor? NOT!. Als we dan s’ avonds op Leicester Square in het Empire Gebouw zitten zien we dat er een wereldpremière plaatsvindt van Laura Croft & the Tomb Raider. Het zegt me helemaal niets en vind het ook niet echt interessant. Wij eten bij de Mexicaan (“Chiquito”) en maken het niet al te gek laat, want morgen moeten we natuurlijk wel een beetje fit zijn.


 
4 JULI 2001

Ik ben al om 6 uur wakker en ben echt klaarwakker, ja weet ook niet hoe dat komt! Normaal ben ik echt mijn bed niet uit te branden. Maar het ligt ook aan de temperatuur in de kamer het is heel erg warm binnen! Lig dus nog even te draaien en heb een raar gevoel zo van, vroeger zat ik al bij het stadion, om als eerste naar binnen te kunnen dat hoeft niet meer, want het is allemaal zitten en we hebben allemaal vaste zitplaatsen. Dat vind ik vreemd.

Na het ontbijt gaan we dan richting Earls court (gewoon kijken of er al mensen zijn) en mijn gemoedstoestand rustig te houden.

En inderdaad bij aankomst van Earls Court is er helemaal NIEMAND! Wel heel erg mooi aan beide kanten van Earls court hangen hele grote posters met daarop ‘Madonna Drowned World tour 2001’. Maak hier gelijk foto’s van! We gaan weer de stad in en lopen eigenlijk onze tijd vol te maken totdat het zover is.Vind bij HMV eindelijk de mini disc van Music en dat is het enige wat ik heb gekocht. Heerlijk bij de Tower bridge gezeten en bij St. Catherine’s dock, dit is een kleine haven en is er altijd erg rustig en lekker relaxed, nou ja relaxed?. Ik heb denk ik wel elke 10 minuten op mijn horloge zitten kijken, maar goed de dag gaat toch redelijk vlot voorbij en wij gaan eerst eten, en daarna naar Earls Court.

Bij aankomst zien we dat het nu stukken drukker is als vanmorgen. Wij moeten onze kaarten laten zien en mogen dan doorlopen naar de ingang. Mensen schreeuwen dat ze kaarten willen kopen tegen elke prijs, maar daar ben ik dus niet gevoelig voor. Peter was zichzelf aan het rijk rekenen, maar ik heb de kaarten en hij GAAT mee naar binnen, of hij nu wil of niet (lol).

Eenmaal binnen zien we gelijk de stand die de merchandise verkoopt van Madonna, je weet wel de tourboeken en T-shirts, MAAR WAT IS ZE DUUR!! Het tour boek kost echt 35 pond per stuk, (En ja het is nog steeds maal 3.5 voor de gulden prijs) en met wat T-shirts en keychain, belt zijn we binnen tien minuten 150 pond lichter, maar weet zeker dat ze na de tour alleen nog maar meer gaat kosten. Peter heeft me wel diverse malen fronsend aan staan kijken over wat het allemaal kost. Dan gaan we bekijken waar we zitten Block 7 Row S Seats 54, 55!

De plaatsen zitten aan de zijkant van het podium, zitten zeker niet slecht en gaan zitten. Het is net 19.00 uur geweest en de zaal is nog bijna leeg, dat veranderd binnen een uur als de zaal vol is en tien minuten later gaat het licht uit en gaat het spektakel beginnen. De TV schermen gaan aan en met heel veel mist komt daar madonna aan in haar Schotse rok en zingt ‘Drowned world’! Ze heeft een stijl kapsel, WOW!! Haar stem is echt veel mooier geworden na Evita.

Ik schreeuw en heb Peter vast en zeg: ZE STAAT OP HET PODIUM!! Waarop Peter heel droog zegt ‘ja dat zie ik ook wel!’ Hahaha en ga weer verder met uit mijn dak te gaan! De muziek gaat over in ‘Impressive instant’ en dit gaat dan heerlijk je weet gewoon niet waar je kijken moet. Dat zal dan niet eerder worden dan als de show op DVD wordt uitgebracht. ‘Candy Perfume girl’ (deze is niet echt favoriet bij me) maar is wel heel geweldig te zien hoe Madonna dan gitaar staat te spelen. En eindigt het nummer met F*ck Off Mother F*ckers!. Daarmee heeft ze in ieder geval haar positie bij diverse kranten weer verzekerd voor de voorpagina (LOL). ‘Beautiful Stranger’ komt eraan en merk de lol en fun op het podium, Donna en Niki staan om Madonna heen, als dan een geluidsman het podium op een stoel wordt gedrukt en Madonna doorgaat met Beautiful Stranger.

‘Ray of Light’ komt op en Madonna loopt nog steeds rond in haar Schotse kilt en met op de achtergrond een videoclip van ‘Ray Of Light’. Het volgende stuk is het Geisha gedeelte, worden dan eerst getrakteerd op een videoclip van ‘Paradise (Not For Me)’, met dansers die als soort cocoon in een boom hangen. Het podium is veranderd in een Japanse tuin. Na de videoclip komt Madonna uit het podium omhoog en heeft een zwarte kimono aan met hele lange mouwen en zingt ‘FROZEN!’ Twee dansers houden ieder een kant vast en ze lijkt nu op een hele grote vogel (zie de clip van Frozen), halverwege de show laten de mouwen los en staat ze daar alleen te dansen. Dan horen we heel even een bekend deuntje (Open Your Heart) die al snel overgaat in ‘Nobody’s Perfect’. Met madonna op de grond en een danser die dan een Ninja speelt met een zwaard boven haar hoofd, het kost haar haar staart. Zien haar dan al weer snel terug in de boom! ‘Mer Girl’ wordt ingezet en begint te zingen en dan BANG! ‘Sky fits Heaven’ en Madonna vliegt uit de boom vandaan, een golf van opwinding gaat er door de zaal en iedereen schreeuwt en vindt het prachtig. Ze danst, schopt en zingt GEWELDIG! Waar moet ik kijken, podium of op de schermen? Dan gaat de muziek weer over in ‘Mer Girl’ en is de rust weer wedergekeerd op het podium.

Dan krijgen we weer een een video dit keer een Japanse animatie film met de muziek van ‘What it Feels like for a girl’ (remix versie) Hmmmm I like that. Dan als de muziek stopt en de getekende Japanse acteur ligt op het meisje en zegt “Sorry”, het meisje wordt wakker en daar is Madonna weer aan de rechterkant van het podium MADONNA met gitaar! Ze houdt nu ook voor de eerste keer een praatje met het publiek. “Normally, I just go into this song, but I would like to dedicate it to someone special. I’ve waited many months but wanted to be in the city where he was born. This song is for my husband”. ‘I Deserve It’ wordt ingezet, “Goddammit it’s good to be here!” zegt Madonna er nog achteraan. Kan je wel verzekeren dat heel Earls Court op zijn kop stond en ik ook. Gewoon Madonna zittend met gitaar even geen dans en geen lichtshow maar gewoon Madonna.

Bij de eerste tonen van het volgende nummer begon iedereen al mee te zingen, want het was namelijk ‘Don’t Tell Me’. Het is nog beter dan de video die erbij hoort. ‘Human Nature’ bestijgt ze een mechanische stier, deze draait niet zo hard dat madonna eraf kan vallen, want ze zingt en doet haar kunstjes er op ‘don’t hang your shit on me’’ and I’m not sorry it’s Human Nature! Na het stier rijden zegt Madonna in een echt Texaans accent dat zij graag een liedje voor ons wil zingen een echt old fashioned Country song. Ze loopt de trap op, maar mist en gaat bijna onderuit, waarop zij gelijk reageert tegen Donna & Nikki “Goddammit did you see that?”.

‘The Funny Song’ wordt ingezet en niemand kent het, maar gaan wel uit zijn dak. ‘Secret’ is dan ook op gitaar (Things haven’t been the same, since you came into my life) en gevolgd door ‘Gone’!! Dit is zo mooi en hoop dat dit even mag blijven duren, WAT IS ZE TOCH GEWELDIG!! Het Spaanse gedeelte begint met een instrumentaal stuk van ‘Don’t Cry For Me Argentina’. Er staat een hele grote pilaar op het podium wat draait en daarachter zit Madonna, de laatste tonen van ‘Don’t Cry For Me’ gaan over in een heerlijke beat die van ‘What it feels like for a girl’ zijn. Deze wordt dan in het Spaans gezongen, en WOW ze ziet er echt HOT uit! ‘La isla bonita’ is met veel Latin invloeden, veel tangodans en daar is Madonna weer met gitaar. Earls Court swingt en zingt en schreeuwt mee. Madonna ziet eruit al Eva Peron, veel stamp werk op de grond en veel handen geklap heerlijk om zo even uit je dak te gaan. Na La isla is het podium weer leeg.

De disco is open en de beat van Stardust wordt ingezet en gaan uit onze dak op H O L I D A Y. We gaan echt terug in de tijd 1983 om precies te zijn, met haar boa en bontjas zag ze er uit zoals in de eerste videoclips die ze heeft gemaakt. En met Donna en Niki is het gewoon een groot feest, mijn stem begint aardig weer te neigen naar die van Joe Cocker.

HEY MISTER DJ PUT A RECORD ON!!! I WANT TO DANCE WITH MY BABY!!!

‘Music’ is dan het laatste nummer van vanavond en iedereen die nog niet uit hun stoel is geweest doet dat zeker nu! Zo niet dan zit je hier niet goed (LOL). Er gebeurd zoveel in een keer, probeer te kijken op de schermen wat voor beelden er voorbij schieten, maar dan knalt er weer een confetti kanon aan de kant van het podium en komt er gouden confetti naar beneden vallen. Muuuuusssssssssiiiiiiiiiiiiiccccccc! Brullen we allemaal en dan is het echt voorbij, Madonna is van het podium en de muziek is gestopt. Wij zien nog een stukje film van Ali G, hij zegt ‘that we must piss off home, because tomorrow night the Backstreet boys were here, so you wouldn’t want to be around for that’! Hahahahahahahaha……

Dan gaan de lichten aan en gaan we weer naar buiten, met mijn tas met merchandise lopen we de zaal uit. Buiten zeg ik tegen Peter STOP! MOET HEEL EVEN DE BOEL EVEN VERWERKEN! En ga even zitten, WOW, het is net of er een intercity trein over me uit is gedenderd. Na ongeveer 15 minuten, lopen we naar de metro toe en koop onderweg nog een poster met daarop de aankondiging van the tour met data van vandaag. Alles verloopt snel en liggen rond 12 uur weer op bed en val in slaap!


 
5 JULI 2001

Vandaag uiteraard de kranten gekocht die er te vinden waren over gisteravond en het eerste wat me hier op valt is dat iedereen heel erg lovend is en hele goede recensies geeft. Niemand valt over het woordje F*ckers of Mother f*cker, maar koppen wel groot “Goddammit it’s good to be here!” Niemand valt Madonna af, iedereen is vol lof over haar, en dat is toch wel jaren anders geweest.

Wij gaan dan nog de stad in (Hyde park onvelig maken) en vertrekken rond 15.00 uur naar Heathrow en gaan we weer terug naar Amsterdam. Alles verloopt heerlijk behalve als we dan op de trein staan te wachten op Schiphol. We moeten 45 minuten wachten voor een trein, omdat er ergens een computerprobleem is en daardoor geen treinen rijden! Wij zijn dan pas om 22.30 thuis en na nog wat te hebben gedronken duiken wij ons bed in!

Hopelijk hoeven we nu geen 8 jaar meer te wachten op de volgende tour van Madonna. Wat een geweldige drie dagen hebben we gehad in Londen en we gaan nu ons voorbereiden op ons huwelijk!

Hans Schaft