MAART 1990

Bijna drie jaar zou het duren voordat ik Madonna weer live op het podium zou zien! Het eerste bericht wat tot me kwam was via een vriend, Niels Dekker die een uitdraai (voorloper van Internet) met de mededeling Madonna Live in Kopenhagen Denmark June 27 en naar Göteborg Sweden June 29 dat kon wel eens een heet zomertje worden!

Kopenhagen werd al snel ontkent maar Göteborg bleef overeind staan dus konden nu wel met zekerheid zeggen dat er een nieuwe Tournee aan kwam! en ook voor mij een uitgesproken kans meer shows te mogen zien van Madonna. Zou haar graag live willen zien in Londen, het magische Wembley Stadium (en ik hou niet eens van voetbal, maar na Live Aid 1985 wel iets had van daar wil ik ook heen).

Hoe komen we aan kaarten voor het buitenland????

Na zeker nog twee weken onzekerheid vertelde Niels mij dat de tour was gestart in Tokyo met wel een heel vreemd outfit (was de foto van ‘Like A Virgin’ met wel heel vreemde uitstulpingen aan haar korset vast) en met paardestaart, HUH?! (zal mijn eerste reactie ook niet snel vergeten.) Moest heel erg wennen aan haar nieuwe uiterlijk en wat gaat ze dan allemaal doen?, en over Europa werd nog niet gesproken.

Pas op eind april werd het verlossende woord gegeven Madonna komt naar Europa! Göteborg op 29 juni en Londen op 20 juli (de dag dat ik 21 werd) dus nu moest ik wel heen gaan. Dat was het enige op het moment dat er bekend werd gemaakt. De voorverkoop voor Engeland begon op 29 April, ja via creditcard?? die heb ik niet. Niels had snel al het antwoord, er was een reisbureau speciaal voor Engeland en ook voor concertkaarten en had gelijk een optie laten nemen voor 2 kaarten op 20 Juli. Bij Keith Prowse (de reisorganisatie) vertelden ze gelijk dat er wel meer data bij zou komen dus wachtten we tot dat alles bekend gemaakt werd en heel snel kwamen daarbij 21 Juli en 22 Juli.Ook heel snel werd bekend dat Madonna ook naar Nederland zou komen en wel op 24 Juli weer naar Rotterdam en de kaartverkoop werd nu wel netjes een week van te voren bekend gemaakt (zie het drama van de vorige tour) dus dat zijn al vier shows. Göteborg ga ik dan wel proberen voor de deur.

Parijs werd laat (eind mei geloof ik) pas bekend gemaakt, maar daar komt ze dan op 3 en 4 juli naar Bercy toe. Via een krantenadvertentie heb ik daar kaarten weten te regelen voor beide shows! (Niels ging alleen naar Londen en Rotterdam). Wilde zeker nog kaarten regelen voor Duitsland en voor Italië! Maar niets is vager dan een tourschema van Madonna. Want de bedoeling was volgens het Duitse blad Popcorn en Bravo dat Madonna zou beginnen op 1 Juli in Berlijn, 15 Juli in Keulen en 18 Juli in Munchen. Kaarten voor Keulen was alleen met een busreis, dat zien we dan wel hoe we dat gaan oplossen om toch in de bus terecht te komen.

Na terugkomst Göteborg kon ik makkelijk via Berlijn doorgaan naar Parijs (en dit allemaal met trein) je had toen Interrail voor FL 500,- en kon je een maand lang door Europa heen treinen. Als ik dan uit Italie kwam kon ik mooi Duitsland mee pakken! Echt alles goed uitgestippeld maar het zou compleet anders verlopen!

Eerst terug naar de voorverkoop 24 Juli de Kuip in Rotterdam.


 
VOORVERKOOP 11 MEI 1990

Wat mij in 1987 overkwam met kaarten op de 2e ring dat zou mij niet nog een keer overkomen, dus vertrokken we op vrijdag 11 Mei rondom 18.00 uur richting Alkmaar naar het VVV kantoor, op het Waagplein ( altijd heel gezellig). Daar aangekomen met slaapzak, luchtbed, radio, bandjes en extra batterijen. Vervolgens neem ik plaats bij de ingang van VVV kantoor, deze ging net dicht dus de meneer van de VVV melde al dat ik goed zat wat de
kaarten waren al binnen in de kluis! Ha ik zat goed!! Zat al lekker te fantaseren over mijn aankomende vakantie ! Ook toen bekroop me het gevoel van stel dat er nu niets aan is??? Ach dat kon ik me niet voorstellen en al helemaal niet na lezen van recensies maar kon er nog niet echt een voorstelling van maken!

En dan zit je daar in je eentje, met al die mensen die voorbij lopen en vragen wat er aan de hand is?! Bij de eerste 10 meld je nog dat je voor Madonna zit, maar daar werd erg maf op gereageerd zo van “die is gek!” Madonna die is Passé ! Gelukkig kwamen er na een uurtje of drie een paar meiden bij zitten die ook zo iets hadden van laat ik op tijd zijn voor je het weet is het WEER uitverkocht! Lekker zitten praten, muziekje erbij en na middernacht begon het te regenen, en te regenen en steeds harder!. Maar ik wilde mijn plaats absoluut niet opgeven. Iedereen bleef op zijn plaats (hoe bedoel je Die Hards) de radio stopte ermee na zoveel water en mijn slaapzak was ook niet meer droog en eigenlijk interesseerde het me ook niet meer. Het werd steeds drukker in de rij en het regende nog steeds onverminderd voort. De nacht vloog eigenlijk best snel voorbij en bij het laatste uurtje (en overdrijf niet als ik zeg dat het nu nog licht regende) ik voelde me wel tien kilo zwaarder met die natte kleding aan).

Eindelijk de klok sloeg 9.00 uur en de deur van het VVV kantoor ging open. Met zijn vijven mochten we dan naar binnen toe en ik koop dan mijn kaartje voor op het veld! Eenmaal weer buiten en even om het gebouw heen lopen zie ik nu pas hoe druk het is, en ben zielsgelukkig met mijn kaartje. In het geen dat nog droog is stop ik mijn kaartje en neem afscheid van de dames en zien elkaar weer in Rotterdam. Ik heb gelukkig niets overgehouden aan mijn natte voorverkoop verhaal!


 
BLOND AMBITION WORLD TOUR ’90 EUROPA

Na alles te hebben geregeld en de kaarten binnen te hebben voor Parijs (3 en 4 Juli) Londen (20, 21 & 22 Juli) Rotterdam (24 Juli) en voor Keulen dan de busreis (waar we pas de kaarten kregen), moest ik voor Göteborg, Turijn, Berlijn en Munchen, nog kaarten hebben en dat deed ik echt op de bonnefooi, mocht het lukken geweldig, zo niet jammer! dan vermaak ik me wel buiten het stadion.


 
Goteburg 29 JUNI 1990

Ik had 4 weken vakantie dus laat mijn Blond Ambition Europa tour maar beginnen. Toch wel zware discussies thuis van , wat is hier nu leuk aan en ze zingt steeds hetzelfde en bij weggaan, mijn moeder mij vast pakte en zei van ‘HEEL VEEL PLEZIER EN DOE VOORZICHTIG!!’. Stapte in de trein richting Hamburg waar ik moest overstappen naar Kopenhagen en vanuit daar naar Göteborg. Met mijn walkmannetje (zo’n gele sports walkman) bij me ga ik richting Hamburg. De reis verloopt voorspoedig en kom 28 Juni s’ middags aan in Göteborg. HELLO SWEDEN! Hotel was goed en kon vanuit hotel rechtstreeks met bus naar Eriksberg gebracht worden!


 
Goteburg 29 JUNI 1990

De eerste teleurstelling was al een feit omdat de show een dag was vertraagd. Er was iets met technische problemen of zo en iets met geluidoverlast van het vliegtuig of whatever wat ik er van heb onthouden, moest ik me zien te vermaken in Göteborg een dag langer (dus ook een dag langer in het hotel) ben toen Göteborg maar beetje in gegaan en vroeg naar bed!


 
Goteburg 30 JUNI 1990

Zal het me lukken om toch nog een kaartje te regelen en binnen te komen, bij de eerste show van de Europese gedeelte van de Blond Ambition tour??? Vertrok dan al redelijk vroeg naar Eriksberg toe, en ja kon al kaarten kopen maar voor belachelijke prijzen (omgerekend 1000 gulden). Ja daag! Ik wist dat ik Madonna zeker live zou zien in Parijs, maar om nu al mijn geld uit te geven voor een kaartje (en wou ook nog naar Italië) dus ik heb het niet gedaan. Met een groepje fans de rest van de dag opgetrokken die ook geen kaart hadden, was echt heel gezellig en relaxed!

Hoe verder de dag verstreek en de hekken open gingen, hadden we op een gegeven moment nog hoop dat de kaarten goedkoper zouden worden op de zwarte markt! Maar zakte gewoon niet in prijs! Besloten toen ook om buiten te blijven en de show mee te maken buiten de hekken (en ja de sfeer was goed het weer was goed) na een stuk of niet te omschrijven support acts, en de klok richting 21.00 uur ging en de muziek inzette weer kippenvel. Alleen er was nu geen beeld bij dus moesten we het doen met de foto’s en beelden die we al eerder zagen en hadden allemaal iets van, eindelijk krijgen we Madonna dan te zien met paardestaart (was er nu al aardig aan gewend). Er brak een oorverdovend gegil en geschreeuw en hoorde redelijk Madonna roepen ‘Alright Sweden Do you Believe In Love?! Well I got something to say about it’. Meezingend en dansend stonden wij dan voor de hekken van Eriksberg, in de hoop dat we toch nog binnen mochten komen . Helaas helaas! Halverwege de show kwam dezelfde persoon nog met zijn kaarten aan en wilde er toen nog zeker 100 gulden voor hebben. “Ga jij maar lekker 100 gulden vragen voor je kaartje ik blijf nu hier staan”. Hij raakte zijn kaartje nooit meer kwijt!

Zover de nummers te horen waren brulden we mee en dansende of ons leven er van af hing! Vroegen ons steeds af wat ze nu aan had en wat er op het podium gebeurde?? Goed ik krijg misschien de kans om in Berlijn haar live te zien, want het zou dan toch niet zo moeilijk zijn om aan kaarten te komen??, maar hoe kom ik zo snel mogelijk in Berlijn en is het haalbaar voor me?? Na ‘Vogue’ nam Madonna even de tijd haar publiek te bedanken,met ‘THANK YOU SWEDEN, SCANDINAVIA, TARK’ (zal wel iets betekenen in de trant van bedankt) STRIKE A POSE!! Dit was redelijk hoorbaar buiten, rest was veel bassen en drums, maar goed we waren er bij!


 

Goteburg – Amsterdam 1 JULI 1990

Wat de bedoeling was om gelijk door te gaan naar Berlijn heb ik maar laten varen nu ik wist dat ik nooit meer in Berlijn (vanavond zou ze dan optreden) aan zou komen op tijd! Even snel kranten bekeken en mijn hart stond even stil toen ik de eerste foto’s zag dat Madonna kort haar had en geen paardestaart!!. Dit was wel gelijk mijn favoriete look van de tour!. Aangezien ik in Hamburg moest overstappen heb ik nog wel lopen twijfelen om toch naar Berlijn te gaan, maar ben eerst maar eens gaan vragen in mijn beste Duits of er iets meer bekend was van de show in Berlijn, ging naar iets wat leek op een VVV kantoor en daar nagevraagd.

Ze keken me aan of ze water zagen branden en echt letterlijk uitlachte en mij vertelde Madonna? in Berlin? kwam hier op neer dat de show in Berlijn wel was gepland maar gewoon werd geannuleerd, te weinig animo en ze waren druk bezig met ‘THE WALL CONCERT’ voor 20 Juli! Ik voelde me zoooooooooo teleurgesteld dat eigenlijk mijn trip gedoemd was te mislukken en had echt iets van, ik ga nu naar Parijs toe en als dat ook niet doorgaat, ga ik naar huis toe! En dan die twijfel van ‘HAD IK NIET TOCH DAT KAARTJE MOETEN KOPEN IN ZWEDEN?!’ dan had ik haar in ieder geval een keer gezien. Maar goed er nu achter te komen dat ze niet naar Berlijn kwam en niet pas in Berlijn zelf!

s’ Avonds was ik weer in Amsterdam, had ik een paar uurtjes over voordat ik met de nachttrein naar Parijs zou vertrekken. Ik moest nog wel een reservering hebben voor de trein en dat weten te regelen, dit ging vrij simpel, maar zaten wel weer kosten aan! (In Europa hoef je alleen maar een stempel te regelen en in Nederland moet je weer betalen!).


 

Parijs 2 JULI 1990

De volgende morgen rond 7 uur (wat een wereldreis is dat zeg) kwamen we aan op Gare du Nord in Parijs! Redelijk geslapen in de trein maar je slaapt toch nog erg slecht met de herrie die de trein produceert. Na het vinden van het hotel en toch nog even paar uurtjes mijn ogen dicht te hebben gedaan. Ben ik redelijk fit naar Bercy gegaan en zag echt tot mijn verbazing dat er niet twee maar drie shows waren gepland in Parijs (3,4 en 6 Juli)!. Waar kwam die derde show nu weer vandaan?. Er was bij mijn hotel geen mogelijkheid om er 2 nachten bij te boeken, en sinds ik ook nog geen kaartje had voor de 6e (en de woeker prijs van Zweden nog in het achterhoofd) besloot ik gewoon na de 5e terug te gaan naar Nederland. Zou dan weer op adem te komen en dan rond 11 Juli weer naar Italie te gaan (moest de show gezien hebben in Turijn). Bij Bercy waren wel al mensen die aan het wachten waren voor morgen, ikzelf ben Parijs in gegaan even de boel voor mezelf op een rijtje zetten en erg nerveus dat ook deze show niet door zou gaan (en dat was de reden dat ik nog niet ging wachten voor Bercy)


 

Parijs 3 JULI 1990

Vroeg in de ochtend (uurtje of 6 denk ik) ben ik naar Bercy gegaan en ben gaan zitten. Had toen ongeveer een mannetje of 50 voor me) en was heel gezellig, werd ook gelijk over en weer gekletst. Ik vertelde mijn verhaal over dat ik al in Zweden was geweest (dan wel niet binnen) en Berlijn wat niet doorging. Konden ze mijn zenuwen wel voorstellen en zij vertelden mij weer dat Madonna in Parijs was en er is gisteren ook druk ge-soundchecked! Mijn zenuwen sloegen om in blijdschap! IK GA HAAR VANDAAG GEWOON ZIEN!!!!!!

In het zonnetje was het warm, heel erg warm! Het werd ook steeds drukker en drukker. Rond een uurtje of 4 is daar dan de soundcheck van Madonna en hoor in de verte ‘Express Yourself’ maar geen geduw gewoon heel relaxed allemaal. Dan was het zover we mogen naar binnen toe, mijn hart maakt echt overuren, bij de tweede lichting zit ik ook tussen en mogen naar binnen met de fouilleren mee, hol ik dan echt of mijn leven er van afhangt en ik sta gewoon vooraan aan de rechterzijde!

Het werd drukker en warmer in Bercy, en daar was het voorprogramma, wat het was?? Erg Frans en erg rapperig en erg SLECHT!! Het publiek floot dan ook regelmatig van wegwezen wij komen niet voor jullie! Na 15 minuten waren ze dan ook alweer weg, of dat kwam zo van kom we gaan want hier is geen eer aan te behalen of dat er niet meer op het repertoire stond! Het podium is bijna leeg allemaal wel erg kaal zo ! Er zijn een aantal camera’s opgesteld toen was het gerucht nog dat de video hier zou worden opgenomen! dus had ik een hele goeie plaats.

Dan rond 21.15 uur klapt Bercy bijna uit zijn voegen als het licht uitgaat en iedereen begint te schreeuwen en gillen en daar gaan we dan!!

De dansers komen aan gestrompeld en ‘Dance and sing get up and do your thing!’ ALLRIGHT PARIS (DO YOU BELIEVE IN LOVE) en dan in het Frans (mijn Frans is echt slecht), iets met L’amour, heel Bercy springt zingt en schreeuwt mee! Eerste wat me opvalt is dat ze er zo G E W E L D I G uitziet en gelijk iedereen die nog kritiek had op haar met de grond gelijk maakt en bezig is een show neer te zetten waar je U tegen zegt! ‘Open your heart’ volgt en ‘Causing a Commotion’ (Je suis la chef !) Na Causing A Commotion, even Donna en Nikki weer tot de orde roepen. Spreekt dan heel liefelijk naar het publiek toe van, als we troep op het podium gooien zijn we in big trouble! Het is zo ontzettend warm in Bercy dat ik tot op de laatste draad aan het zweten ben, maar dat kan me nu niets meer schelen ik zie Madonna on stage!

Alles wat ik had gezien aan foto’s en verhalen die had gelezen vallen nu als puzzelstukjes in elkaar en zie haar dan ook eindelijk op het grote rode bed en de punt bh’s van de dansers! Eindelijk snap ik ook alle commotie hier omheen, en vind het echt wel overtrokken! De show dendert door en ik weet nu al niet meer waar ik moet kijken en dan het idee dit minimaal nog 6 keer te mogen zien. En het ziet er allemaal zoooo mooi uit!! Belanden dan nu in het Dick Tracy stuk en zien haar opkomen liggend op de piano en zingt ‘Sooner or Later’, hier mogen we toch wel uit opmaken dat ze wel degelijk kan zingen en dat de critici dit ook eens toe gaat geven.

Camera’s vliegen over het podium over het publiek, maar schenk er weinig aandacht aan! Introductie Dick Tracy aan het publiek ‘Voulez Vous jouer ce disque pour moi?? (of zo iets) de hoes gaat het publiek in, en er bleef weinig van over. Material Girl, Cherish (zeemeermannen) en Into the groove (don’t Be Silly, en dan in het Frans!) vliegen voorbij en daar is dan eindelijk ‘VOGUE’! dit is voor mij (nog steeds) het hoogtepunt van de avond! (De tour) wat een dans en zo gelijk. Probeer het ook, maar blijf halverwege al hangen met mijn armen in die van mijn buurman achter me! (hahaha) “Thank you Merci, Strike A Pose’. Er zijn al mensen die aanstalten maken om weg te gaan, terwijl we nog 2 nummers krijgen. “HOLIDAY!!” Lekker 70’s en wat gezellig! Do the Busstop!!! wat Frans ervoor ‘Thank you again en goodnight’ en Madonna verdwijnt nu voor de tweede keer.

Dan als laatste Keep It Together! met Franse invloeden. En dan is het na een keer of 15 ‘Keep It Together forever and ever’, hoed afgooien en wegwezen! YEAAAAH!! I WANT M O R E !!!! het zit er op en mijn gevoel van eerder in de week, is volledig weg en weet dat ik morgen weer Madonna mag aanschouwen. WAT EEN AVOND, ben helemaal van slag en voel me echt zweven en heb het gevoel dat ik droom! Ga terug naar mijn hotel en duik onder de douche en dan mijn bed in!


 

Parijs 4 JULI 1990

Iets later op vandaag, maar wel weer voor 8 uur al bij Bercy, voor mij de laatste avond alweer in Parijs. Het is niet echt veel drukker dan gisteren dus ook vandaag weet ik dat ik goed zal staan , maar rond een uurtje of 10 begint het wel drukker te worden. Wel is er meer beveiliging aanwezig en zien een camera crew filmbeelden maken. Vrouwtje wat bij me staat wordt aan gevraagd hoe lang ze hier al staat? Ze zegt het in het Frans en later zegt ze tegen mij in het Engels dat ze er al sinds gisteravond stond en dat het haar eerste keer is Madonna live te zien! Vertel haar dat het mijn tweede avond wordt en ze is nogal verbaasd dat ik helemaal uit Nederland kom om Madonna te zien. Zeker nu ze ook naar Nederland gaat, toen ik zei dat ik haar in Zweden had gehoord, sloeg ze helemaal stil!! You are really a FAN!

De dag gaat voorbij en rond een uurtje of 18.00 uur gaan de deuren van Bercy weer open en ga weer op (bijna) dezelfde plek staan. Misschien herkend ze me wel?! (keep on dreaming Hans). Goed voorprogramma was net zo slecht als dat wat ze gisteren deden en waren weer rond 15 minuten verdwenen (inderdaad ze hebben niet meer op hun repertoire). De cameramannen staan weer klaar en de lichten gaan uit en daar gaan WE WEER!!!!

HELLO PARIS I JUST WANT TO KNOW ONE THING??? DO YOU BELIEVE IN LOVE (same als gisteren en ook weer in het Frans) zijn jullie klaar? schreeuwt Madonna in het Frans naar haar publiek toe. Je kunt aan Madonna zien dat ze ervan geniet en geeft de volle 100% WOW!! Causing A Commotion and the beating up ‘Je suis la chef’ (ik ben de baas)! Where’s the fucking party huh??? Like A Virgin en Like A Prayer volgen al snel, lijkt wel of er steeds weer andere dingen op het podium gebeuren dan gisteren de camera’s snorren echt over het podium en publiek en op een gegeven moment ook recht voor me. Zing dans en schreeuw mee!!! Pas na Hanky Panky richt ze zich weer tot het publiek en zegt in haar beste Frans dat ze een Merci c’la wiet?? (zal ongetwijfeld gaan over het feit dat Dick haar vriendje is en de dubbelzinnigheid van Madonna en haar Dick!) Shall we play this record Paris?? YEAAAHHHH!! S.v.p. voulez vous jouer ce disque pour Moi? (will you play this record for me). Ze is zo vrolijk!!! Material Girl word echt woordelijk mee geschreeuwd! kon niet verstaan wat ze zei toen ze omhoog kwam in haar kapper stoel! Don’t mess with me! Je suis la chef okay?! Maar met het nummer ‘Material girl’ wordt een beetje de draak gestoken,want het klinkt behoorlijk kinderlijk en vals!

Waarom gaat het allemaal zo snel?? Na Cherish even een woordje naar het publiek toe, maar versta er echt helemaal niets van Je Suis tres Chaud (ik heb het warm) en voordat Into the Groove begint hebben ze het over derriere (butt) en zeggen dan ‘I’ll est tres important de faire L’amour avec un condom’ (dank aan Hitkrant voor deze tekst) vertaling Don’t be silly put a rubber on your willy. Vogue, Holiday en Keep it together volgen dan nog als de laatste drie nummers en dan is het echt gebeurd Parijs zit er voor mij op!


 

Parijs – Amsterdam 5 JULI 1990

Terugreis vertrok om 10 uur richting Amsterdam en zit heerlijk in de trein na te genieten van alles wat er de laatste twee dagen heeft afgespeeld in Parijs. En dan heeft Parijs nog een concert tegoed morgenavond! De reis verloopt voorspoedig en ben dan rond een uurtje of 20.00 uur weer uit en thuis! Dan even alle verhalen los laten thuis en wordt dan met wenkbrauwen gefronst als je zegt dat je er nog zeker 5 gaat zien. Alleen Turijn is nog even een vraagteken want op de bonnefooi heengaan en dan maar hopen een kaart te hebben. Bel ook Niels op, aan de ene kant verbaasd dat ik al terug was maar na uitleg waarom ik dat ik pas in Parijs zag dat er een derde show was en het was uitverkocht en moest dan bijboeken hotel wat niet zou gaan en de woeker prijzen!.

Die had ook nog vervelend nieuws over Rome en Turijn! Er zou al een show in Rome niet doorgaan i.v.m. te provocerend gedrag wat het Vaticaan niet echt kan waarderen dus moet er een verbod komen op deze shows! Maar over Turijn werd verder niet gesproken, of deze nu wel of niet zou worden geannuleerd.


 

Amsterdam – Parijs – Annecy 10 JULI 1990

Drie dagen lekker niets gedaan, naar Niels geweest en kranten gelezen over Parijs en over Italie, maar ja mijn Italiaans is net zo beroerd als mijn Frans, ben wel lekker uitgerust. Ik ga me dan nu klaar maken om de reis te aanvaren naar Turijn toe, dit gaat in twee dagen stop 1 heb ik in Frankrijk in Annecy en vanaf daar door naar Turijn! Turijn is nog niet geannuleerd dus op goed geluk gaan we dan beginnen aan de reis.

s’ Morgens om 10.15 uur vertrek Amsterdam-Parijs. Parijs, Annecy en dan morgen met de trein vanuit Annecy door naar Turijn. De reis naar Parijs is dan ook weer goed te noemen, maar moet alleen even uit dokteren hoe snel ik op Gare de Lyon kom waar de TGV klaar staat naar Annecy toe (dan nog 3 uur in de trein). Ja de interal kaart wordt goed gebruikt. Onderweg zit ik me te bedenken (tijd om dat uit te dokteren) hoe het gaat lopen vanuit Turijn naar Keulen toe, die met een busreis gaat! Dus vanuit Turijn terug naar Nederland (Venlo), dat is het enige waar ik tegen op zie, racen tegen de klok! In Venlo zou ik gaan met een vriendin van me. Ook mijn walkman begint overuren te maken, lees veel en zijn ook gelukkig stukken dat ik even niet meer weet, omdat ik in slaap viel!

Ongeveer rond 18.00 uur rijden we Gard du Nord binnen en vraag aldaar hoe ik het snelst in Gare de Lyon kom, met de metro uiteraard. En inderdaad duurt dan ongeveer een minuut of 20 en we zijn er! de TGV vertrekt over een half uurtje dus gelukkig loopt dat goed! (dat is dan ook weer iets van als de verbinding niet klopt dan zit je mooi) stap in de TGV richting Annecy. We vertrekken en de trein gaat vaart maken en het landschap flitst voorbij! Rond 23.00 uur ben ik dan in Annecy en ga op zoek naar een hotelletje. Vlakbij het station is er één en check in en ga te bed. Moet de volgende ochtend de trein van 9.00 uur hebben naar Torino! (Ciao Italia, Ciao Torino)


 

Annecy – Turijn 11 JULI 1990

En dan sta je rond negenen op het station van Annecy (na een ontbijtje) en vertrek ik naar Turijn toe. Ik geloof dat het hele trein verhaal iets van 5 of 6 uur gaat duren! Dus zitten walkman op en gaan! heb inmiddels toch al gauw een keer of 10 batterijen verwisseld. Rond een uurtje of 3 rijd de trein dan het station van Turijn binnen en ik voel al mijn hartslag sneller gaan, want kan ik wel aan een kaartje komen?? Hotel vinden vond ik geen probleem, en wat is wijsheid want wil wel een beetje dicht bij het stadion zijn. Ik ga eerst op zoek naar Stadio delle Alpi, en dan zien we wel verder.

Na een aardig stukje mis gelopen en de warmte mij bijna gek maakte heb ik gevraagd bij een soort VVV kantoor (Turisimo) waar het stadion was en hoe ik daar moest komen en of ze wisten over kaarten waren! Het stadion lag iets buiten het centrum (minuutje of 20 rijden met taxi, bus, Metro). Metro goedkoopst en het makkelijkst, kan niet missen en er is een kassa dus misschien heb je geluk! Leuke aan de Italianen is dat ze ook hun best doen om zo goed mogelijk engels te praten). Dus een Metrokaart gekocht en op zoek naar Stadio Delle Alpi, en inderdaad half uurtje later stond ik voor een immens groot stadion echt één keer zo groot als “De Kuip” in Rotterdam. Even rondgelopen bij de box offices, nou dat kon niet missen en misschien zijn ze nog open (tot 20.00 uur) en zo laat was het gelukkig nog niet! En JA er waren nog veldkaarten voor de gewone NORMALE PRIJS!! Barstte uit in gigantische lachbui en WAS ZOOO BLIJ dat ik een kaart had. Nee er waren geen berichten meer over geannuleerde shows! De show van vanavond in Rome zou gewoon doorgaan, en die van de 10e is ook gewoon doorgegaan, dus ook weer een storm in een glas water.

Ben weer terug gegaan en heb een hotel gezocht weer in het centrum en had nu een hele dag vrij om de stad te verkennen. Maar had mijn zinnen wel gezet op een plaatsje vooraan dus moest wel een keuze maken om hoe laat ik die kant op zou gaan.


 

Turijn 12 JULI 1990

Heb besloten vandaag al naar het stadion te gaan en te gaan zitten en wachten tot morgen de dag van de show! Bij aankomst van het stadion er was nog helemaal niemand op wat local crew members na dan! Liep ik daar een beetje met mijn ziel onder mijn arm! Toch maar weer weggegaan (durfde niet zo goed alleen te gaan zitten) maar goed ben weer terug gegaan naar het hotel en heb vanaf daar Niels gebeld die mij wel weet over te halen om te gaan zitten of niet). Niels vertelde mij dat er weer een wijziging in het tourschema zat, want Keulen (de 15e) werd verplaatst naar Dortmund voor de 17e Juli! Over Munchen werd niet meer gesproken! Ook geannuleerd? Hier wordt je toch helemaal een zenuw patient van??? Wat is er toch aan de hand met het Tourschema van Madonna??

Ben de stad in gegaan en heb heerlijk op een terras gezeten, mensen zitten kijken en mezelf weten op te peppen, heb in het hotel geslapen.


 

Turijn 13 JULI 1990

Had gevraagd om gewekt te worden rond 4 uur en of er dan al openbaar vervoer was naar Stadio Dell Alpi?? Natuurlijk niet!! Maar een taxi was wel te regelen!! Dus met de taxi Naar Delle Alpi, de taxi chauffeur heeft nog geprobeerd in zijn beste Engels een gesprek aan te knopen, maar ik was TE zenuwachtig dit te volgen. In tenue Madonna shirt en afgeknipte spijkerbroek met tekst van Love, Madonna World tour en dergelijke) loop ik de ingang voor het veld en ik was nu niet meer de enige!! ( het was nog niet echt druk). De dag ging redelijk snel voorbij en de Italianen waren echt heel erg leuk en relaxed om mee te maken, als je even wegliep voor wat dan ook dan kon je rustig weer terug naar je plek toe! De zon brand de hele dag al op mijn lijf en merk dat ik als ik me niet snel insmeer goed aan het verbranden ben.

Even werd het publiek gek toen de eerste tonen van Express Yourself klonken. Madonna was aan het soundchecken en als je dan goed om je heen kijkt zie je hoe gepassioneerd een Italiaan kan zijn! Een groepje stond mee te zingen met de tranen in hun ogen, daar kreeg ik weer een brok van in mijn keel! Uiteindelijk rond 17.00 uur gingen dan eindelijk de poorten openen en het rennen kon beginnen, en dan merk je dat een openlucht stadion weer wat groter is als een Bercy! Er geld maar een ding en dat is rennen en rennen en vooraan komen, en dat lukt!! ik sta aan de rechterkant van het podium VOORAAN!! WOW!! Wat ben ik blij!! De droom die bijna helemaal uit is gekomen, ik Madonna live zien in Italie vooraan!! Het gave nu aan het podium is dat er aan weerskanten twee immens grote doeken hangen! Met daarop een persoon die tegen en pilaar aan duwt!

Goed we moesten ons eerst weer door een tweetal voorprogramma’s heen bijten en hoewel het absoluut beter was dan in Parijs blijft het natuurlijk zwakjes allemaal! Nu het voorprogramma weg is, zie ik pas hoe kaal het podium is! Dat was me natuurlijk niet opgevallen, omdat alles nu zeker 10 keer groter is! Als de muziek begint en de dansers zich weer op het podium hijsen komt de band op uit het podium vandaan (GAAAAF!). Het wordt dan eindelijk tijd dat MADONNA het podium op komt het is bijna 21.00 uur en nog niet donker, maar daar is ze dan HOT zo als altijd. Schreeuwt ze naar ons CIAO Torino, Ciao Italia (Ik schreeuw mee en het gevoel dit te roepen is zoooooo GAAAF!) en de Italiaanse tekst van Do You Believe in Love !! (iets met Amore is me bij gebleven). En nu weet ik ook hoe het is om vooraan (wat een geduw en hitte hier) te staan met alleen maar Italianen. WOW wat kunnen die schreeuwen zeg?! Ik doe lekker mee, en Madonna gaat lekker verder met de show en voordat Causing A Commotion begint trekt ze een Italiaans voetbal shirt aan nummer 15, maar van wie en hoe en wat? Don’t Tell Me!! ik heb geen verstand van voetballen

Na Causing A Commotion, staat ze Donna & Nick weer af te tuigen met daarin de nodige Italiaanse woorden, ik waag niet om deze hier neer te zetten !! Yes I’m The Boss Around Here!! Er is maar 1 Madonna, Alora Senti Pronitie?? Heb de vertaling uit eerste hand na afloop van een Italiaan die mij vertelde wat ze zei) So Where Is the F*cking Party??? Het publiek is echt uitzinnig en ik snap dan ook helemaal niets van de opwinding die eerder van de week heeft plaats gevonden! Doordat het podium hoger is dan in Bercy merk ik wel dat bepaalde dingen aan de linkerkant van het podium mij ontgaan, want ik kan het net niet zien, maar wat maakt het uit, ik geniet van alles wat er gebeurt! De hits volgens elkaar snel op.

Na Like A Virgin is het religie gedeelte een feit en de Italianen vinden het GEWELDIG!!! En geen een die er aanstoot aangeeft! De Te Amo’s (ik hou van je) vliegen om je oren en Madonna blijkt dit ook op te vangen en je kunt zien dat ze nu opgelucht is en lekker verder gaat!!! Tijdens Like A Prayer kon je haar smile goed zien toen ze zei “Put your hands together!” Iedereen deed mee!! Sooner Or Later vond ik zoo gaaf zo mooi dat ze stond op de Piano!! zo breekbaar! Na Hanky Panky de act met Dick Tracy!

Dick Tracy made a Record Dicky Tracy Can’t Sing But That’s okay Right??? He is Beautiful!! Do you like to hear his record??? SIIIIII!!!! Scusie will you play this record for me (in het Italiaans dan) Senti Prontie.! Material Girl roept ze iets van dat ze het toch wel naar haar zin heeft na Donna en Nikki toe. Na Cherish Spreekt ze ons weer toe maar versta er geen moer van, dan begint
Into the groove MAMMA MIA!!! SI !!! Hey You don’t be silly put a rubber on your willy en dit is dan weer wel in het Engels!

Vogue volgt er gelijk achteraan en WOW dit is toch een song en dans die ik WAANZINNIG blijf vinden! Het ALLLEEEEEOOOOOOO wat wel bekend is galmt door het stadion KIPPEVEL!! Sono mote ventie de gesra quee! Gracia! Thank you and Goodnight STRIKE A POSE!! Iedereen gilt en schreeuwt om meer Brava en het ALLLEEEEEOOO komt weer terug!! En daar is dan weer met Holiday wat het stadion echt op zijn kop zet!! Tuti Qanti! We Batsio tuti quanti! Gracia Italia! Arreverdeci ! Nog een nummer te gaan, Keep It Together. Wat geweldig!! Na het a-cappella stuk verdwijnt Madonna en zitten haar Italiaanse concerten erop!

Moe maar zeeeeer voldaan verlaat ik Stadio Delle Alpi en probeer iets van een taxi terug te nemen naar mijn hotel, dat duurt zeker nog anderhalf uur, voordat ik kon instappen en in mijn beste Italiaans/Engels me terug liet brengen naar het hotel. Alleen was de rit drie keer duurder dan vanmorgen!! Neem eerst nog een douche en rol mijn bed in!! WAT EEN AVOND!!


 

Turijn – Amsterdam 14 JULI 1990

Nadat ik goed had geslapen en toch weer een korte nacht, ga ik alweer vroeg op pad terug naar Amsterdam, want mijn eerste show gaat pas 17 Juli worden in Dortmund Duitsland! In de trein naar Zwitserland en overstappen op Lugano, eten en dan pas s’ avonds om 18.00 uur gaat de trein naar Amsterdam (men zegt rechtstreeks) maar zal me niets verbazen als er nog moeten worden overgestapt in Duitsland. De treinreis gaat aan me voorbij en val in slaap,als dan daar een conducteur mij wakker maakt met de mededeling dat de trein inderdaad niet verder gaat en ik moet uit stappen in Keulen! Ik stap uit en zoek mijn volgende trein, deze is echt Stampvol, met bagpackers die naar Amsterdam willen, ik plant me ergens neer en val uiteindelijk weer in slaap.


 

Zwitserland – Amsterdam 15 JULI 1990

Na een treinreis van dik 19 uur vanuit Zwitserland kom ik dan omstreeks 12 uur s’ middags aan op Amsterdam centraal. Ik kan even geen trein meer zien!! Maar moet nog een trein nemen naar Hoorn toe! Daar wordt ik dan een familielid opgehaald en bij thuiskomst is men toch wel nieuwsgierig naar mijn verhaal vanuit Italie!! Na wat hebben gegeten en gelijk Niels weer hebben gebeld en die gelukkig geen wijzigingen meer had, kon ik nu even een dag op adem komen, en ben dan ook vroeg bed ingerold.


 

Venlo – Dortmund 16 JULI 1990

Na pas rond een uur of 12 bed uit te zijn gekomen ben ik me gereed gaan maken om de volgende dag te vertrekken naar Venlo waar ik dan met de bus naar Dortmund zou moeten gaan. Maar had van het bedrijf waar ik de kaarten had geregeld (Kasmir productions) niets meer vernomen dus ben maar gaan bellen met ze, maar kreeg ze niet te pakken. Mijn moeder zei gelijk van “Oh je bent opgelicht!!” maar gelukkig na een uur blijven vol houden had ik het bedrijf te pakken en alles ging gewoon nog door!!


 

Venlo – Dortmund 17 JULI 1990

Vandaag was het weer zover, ik ging naar Venlo toe (vraag me niet waarom we daar moesten opstappen). Gelukkig was ik niet de enige die van ver moest komen, vriendin van mij die meeging kwam uit Groningen vandaan. Zo ik zat rond een uurtje of 10.00 al in de trein richting Venlo, en de reis verliep erg spoedig en was rond 13.00 uur al in Venlo en nu moest ik wachten tot een uurtje of 16.00, liep er rond met een grote tas met daarin mijn kleding en tickets voor Londen, want morgen om 12 uur moet ik op de boot zitten naar Harwich.

Ja nu gaat het echt goed beginnen voor me, zal nu 5 shows zien in een kleine week. Maar goed vanavond eerst Dortmund had begrepen dat dit nog kleiner is dan Ahoy’ dus kan denk ik wel goed foto’s maken. Heb nu wel redelijk wat zelfvertrouwen opgedaan om een reflex camera mee naar binnen te smokkelen. De laatste drie uurtjes duurde wel heel erg lang en gelukkig is daar dan de bus en Jetta (de vriendin uit Groningen), instappen en daar gaan we dan!Onderweg spreken we twee jongens die s’ avonds in Venlo blijven slapen omdat er geen vervoer meer terug is, en stellen voor om de kamer te delen met zijn viertjes dat komt hun weer goed uit in de kosten en wij kunnen in ieder geval een beetje slapen! Jetta gaat de volgende dag weer terug naar Groningen en ik door ga naar Hoek van Holland.

Na een rit van toch nog anderhalf a twee uur, rijden we Dortmund binnen en op de parkeerplaats moeten we nog wachten op onze kaarten, terwijl de menigte al voor de poort van Westfalle halle verzamelt. Wij hebben zoiets van “SCHIET OP WIJ WILLEN OOK NAAR BINNEN !!!” Dan is daar eindelijk de persoon die onze kaarten heeft en met excuses ons snel de kaarten geeft en een extraatje de tourposter van Keulen die dus niet is door gegaan!! Wij hollen richting ingang en het gedrang om binnen te komen was al druk bezig!! Heb mijn camera goed weggestopt en kom zonder veel problemen binnen en loop richting podium, het is zo vreselijk heet binnen dat helemaal naar voren lopen geen doen is dus ik wacht halverwege de zaal en blijf staan! Haal mijn camera tevoorschijn en stop deze in een plastic tas!.

Binnen 5 minuten heb ik al mot met een of andere Duitser die het maar niet in de haak vind dat iedereen maar een fototoestel mee naar binnen kan slepen en hij zal mij dan ook de show belemmeren te fotograferen. Ik doe of ik hem niet heb versta en maak hem dat ook duidelijk!! Het voorprogramma was denk ik nog erger dan Parijs en gelukkig heel snel weer over! Het publiek liet wel weten dit niets te vinden!! De Duitser die mij de boel wilde belemmeren liep tijdens het voorprogramma diverse malen tegen me op en vind hem nu dus danig lastig worden dat ik een flinke stoot terug verkoop en hij taait af! (ben zeker niet agressief maar was hem gewoon ZAT!) maar de boodschap is duidelijk en ik loop een beetje bij hem weg en ga wat meer naar voren toe en dit gaat zonder problemen. Jetta was ik al bij binnenkomst kwijtgeraakt, maar die zie ik straks weer terug in de bus!

Dan het is bijna 21.00 uur het licht gaat uit en ik ga dan voor de vierde keer Madonna Live mee maken!!! Iedereen schreeuwt en gilt om Madonna. Nadat de dansers weer zijn aangekropen en Dance and Sing Get up and Do Your Thing door de speakers galt, is daar dan M A D O N N A!!! ALRIGHT GERMANY I JUST WANT TO KNOW ONE THING??? DO YOU BELIEVE IN LOVE??? CAUSE I GOT SOMETHING TO SAY ABOUT IT! Eerste wat mij opvalt is dat het haar van Madonna totaal is ingezakt ten opzichte van Turijn en Parijs! minder krul maar ze gaat er helemaal voor!! en laat zich weer van haar allerbeste kant zie. De grappen die ze maakt tijdens het Dick Tracy verhaal met Schwanz tot schnitzel zijn dan niet uit de lucht!

Ook een paar lolbroek die keihard roepen om TITS!! je kunt merken na Cherish dat Madonna dit minder vind en geeft ze gelijk lik op stuk!! Nee toon jullie niet mijn borsten dan hadden jullie maar de playboy moeten kopen! Iedereen in een deuk! Na Vogue loopt de zaal al redelijk leeg terwijl we nog 2 nummers hebben te gaan dus kan ik meer naar voren toe voor mijn fotootjes. En schiet zeker nog even snel mijn plaatjes totdat Madonna haar hoed weer achterlaat en weg holt!

Terug in de bus helemaal bezweet zit ik weer naast Jetta die helemaal tot op de draad nat is en haar concertkaartje helemaal aan pulp is(nat geworden). Die had het voor elkaar om helemaal vooraan te komen! Het was haar eerste show van de Blond Ambition en vond hem nu al geweldig! Voor mij was het ondanks het intieme van een kleine zaal de show wat nare ervaring met de Duitser en vond het tot nu toe de minste show! ( ja we worden verwend LOL). Maar heb wel mijn foto’s kunnen maken en heb twee rolletjes vol en ben heeeel erg benieuwd naar het resultaat. Spreek met Jetta af dat de nacht voor de show in Rotterdam ik er zal zijn dat als ik weer in Nederland ben, mijn ticket zal ophalen voor Rotterdam en gelijk doorkom naar het Feyenoord!

Terug naar Venlo! Rond een uur of 1 zijn wij dan weer in Venlo, en gaan het hotel binnen en krijgen van de hotel eigenaar nog een deken! Wij delen de kosten van de hotelkamer en dan gaat het licht uit!!


 

Hoek van Holland – Londen 18 JULI 1990

Het is alweer vroeg dag voor me, en zeker geen idee hebben hoe laat ik erover zal doen om in Hoek van Holland te komen had ik besloten vroeg te vertrekken! Om 6.00 uur opgestaan en om 6.15 stond ik buiten de kamer! (douchen en zo dat komt vanavond wel in Londen) Ik laat een briefje achter voor de Jetta en co om te bedanken voor de slaapplaats. Zachtjes loop ik door het hotel richting uitgang, waar ik de hotel eigenaar weer tegen komt en die op zijn minst mij een paar croissantjes en broodjes mee wil geven voor onderweg! Hij snap er helemaal niets van, om zo maar 8 shows van een artiest mee te gaan maken! ze zijn toch allemaal het zelfde??

En dan sta ik om half 7 op Station Venlo richting Den Bosch. In de trein nestel ik me lekker in een hoekje en val in slaap, duurt zeker een uur voordat ik er ben. De treinreis verloopt naar wens en rond een uur of 11 ben ik dan eindelijk met diverse overstappen op Hoek Van Holland, waar ik me dan ga inchecken voor de Stena line! Het weer is heerlijk en zit dan op de boot veel buiten, om toch een beetje de zon mee te pikken. De boottocht duurt een uur of 8 dus heb alle tijd om rustig aan te doen en wat te eten! Rond een uurtje of 18.30 (en dat is dan al Engelse tijd) zijn we dan op Harwich en moeten dan nog ongeveer een uur met de trein naar Liverpool station en dan ben ik pas in Londen. Ik geniet van alles om heen.

Op Liverpool station moet ik nog een klein stukje met de metro naar mijn hotel toe (Tottenham Court Road). En dan EINDELIJK na bijna 15 uur ben ik dan in het hotel, ik check voor vandaag en morgen voor een eenpersoonskamer en vanaf 20 juli slaap ik samen met Niels op een kamer. Eenmaal op mijn kamer plof op bed neer! En ja je voelt hem al ik val in slaap!


 

Londen 19 JULI 1990

Ik word de volgende ochtend wakker en ga eerst douchen, en ga vervolgens ontbijten! Het weer is nog steeds fantastisch en heb me voorgenomen gelijk naar Wembley Stadium te gaan en kijken hoe de situatie daar is qua drukte!

Buiten zie ik de eerste kranten al koppen met ‘Mad Minders Madonna’. MADONNA IS ALREADY IN TOWN! Haha en de pers is nu al not amused about her attitude!! Haar Bodyguards blijken nogal wat ruw om te gaan met mensen die te dicht in de buurt komen van Madonna (en daar worden ze uiteindelijk voor betaald). Na een half uur, drie kwartier en een stevige wandeling kom ik aan het heiligdom van menig artiest, voetbal liefhebber= het WEMBLEY STADIUM!!

Ik loop over het terrein en er is nog helemaal niemand, op de local crew na dan die druk in de weer zijn het podium op te bouwen. Ik raak aan de praat met een security man en deze vind het wel gaaf dat er een Dutch guy de trip maakt om Madonna te zien (YOU ARE A REAL FAN). Na een half uurtje besluit ik terug te gaan naar het hotel en mijn spullen te pakken en de rest van de dag door te brengen boven aan de trap van het Wembley!! Je hebt diverse ingangen en op je kaart staat welke ingang je moet hebben en voor mij is dat Turnstile D. Goed op de terugweg de diverse kranten gekocht en ook alvast twee tour shirts die voor de helft bij Virgin lagen dus inslaan de shirts!!!

Op de hotelkamer de kaarten voor morgen gepakt, mijn fototoestel (ga het weer proberen), foto rolletjes en een tasje met daarin mijn walkman en water!! Weer terug naar Wembley! Bij terugkomst zag ik al een paar fans lopen, maar zag niet of zij al zaten of niet, dus ik ben de trap opgelopen en ben gaan zitten! De security man van vanmorgen die kwam naar boven en had echt iets van?? Je moet nog ongeveer 24 uur wachten voordat de poorten opengaan?? Ik vertel hem dat Morgen (20 Juli) een hele speciale dag is voor me want ik word dan namelijk 21 jaar en ik wil gewoon vooraan staan! Nu pas snapt hij het fan zijn van een artiest en er helemaal voor gaan! Hij belooft mij morgen zeker te feliciteren!! ( ja, ja).

Het weer is heerlijk en zit lekker in de zon, zit ook gewoon na denken over van alles en nog wat en dan komt ook mijn gevoelens voor mannen boven water en blijf daar even mee worstelen. Als het dan rond een uurtje of 16.00 is hoor ik wel heel bekende klanken, ‘EXPRESS YOURSELF’. Nu was ik echt op een handje vol mensen na getuigen van de soundcheck!! En ik mezelf even een inwendig flink toe spreek zo van “WAAR DOE JE MOEILIJK OVER??” Als je op mannen valt maakt dat je dan een ander mens?? Nee en hoor hoe jouw Idool zingt over Express yourself! of te wel WEES VOORAL JEZELF!! en die boodschap komt aan!. Want maak me nu al druk om het feit dat ik dit thuis moet gaan vertellen (LOL) Gelukkig is dat nog niet aan de orde! Luister nog wat er komen gaat. Causing A Commotion , ik zing mee en ik voel me echt HEERLIJK!! Na nog een paar hele kleine stukjes hebben opgevangen van de soundcheck. is het weer stil.

Ik krijg gezelschap van vier mensen die ook met slaapzakken mijn kant op komen en gezellig neer planten.

We raken aan de praat en, blijkt dat zij al sinds vanmorgen 8 uur al op het terrein zijn en nu pas de knoop hebben doorgehakt om ook te gaan zitten. Ik ben over mijn angst heen zo maar alleen te gaan zitten, maar valt me nu al reuze mee! Rond een uurtje of 18.00 uur ga ik even weg om eten te halen, na een half uurtje ben ik weer terug en zie dat een van de chauffeurs dat Madonna binnen 5 minuten op tv is met de nieuwe video clip van Hanky Panky. Als een gekken hollen we naar de vrachtwagen die op het parkeer terrein staat en zie op een klein portable tv’tje, Hanky Panky voorbij komen met ponytail. Dan gaat de avond aanbreken en praten over van alles en nog wat en vooral over hoe was Parijs en Italie en Duitsland. Ondanks dat het grote fans zijn, staan ze echt met hun oren te klapperen, van wat ik heb gedaan in korte tijd! WOW!! Maar verklap niets van de show zelf want dat moeten ze zelf mee gaan maken en beleven!! Uiteraard maken we foto’s van onze tijdelijke onderkomen..!


 

Londen 20 JULI 1990

De nacht is een feit en er wordt heel hard gezongen ‘HAPPY BIRTHDAY’ het is een feit ik ben nu 21 jaar, (gelukkig is het redelijk donker zodat ze niet zien hoe rood ik wordt). Sta nog steeds in mijn korte afgeknipte en beschreven spijkerbroek en nog steeds lekkere temperatuur. Hoe verder de nacht vordert hoe meer mensen naar het Wembley toe komen, en de trap begint lekker vol te raken. s’ Morgens ben ik ontbijt gaan halen bij de eerste de beste fastfood keten die open was en neem donuts mee voor uit te delen (ja je bent jarig of niet). Op mijn terug weg kwam ik ook de security man tegen van gisteren, nu met gezelschap een Duitse Herder die mij heel bedachtzaam in de gaten hield! De man feliciteerde mij met mijn verjaardag en ik gaf hem een donut! (zeg mag ik jouw backstage pasje hebben??) LOL!! Hij verteld mij ook dat de show van morgenavond rechtstreeks op Radio One is te beluisteren. Vraag wel aan hem of hij het kan opnemen op een cassette voor me, en zou er aan denken! Voor de zekerheid geef ik hem mijn adres, voor het geval ik hem niet meer tegen kom.

De zon komt al lekker op zetten en geniet van alles wat er gebeurt. Onze groep wordt steeds groter en iedereen hoort dat er iemand jarig is op de trap, en dan moet ik gaan staan! En nogmaals wordt er gezongen maar nu niet met vier man maar met volgens mij de hele trap! Nou ik dacht dat mijn hoofd zo exploderen zo rood werd die .maar vond het toch ook wel erg leuk..! De rest van de dag heb ik geen blikjes drinken of ijs hoeven halen! Begin ook een beetje om me heen te kijken of ik Niels ook al zie?? Hij moet bij dezelfde ingang naar binnen en weet dat hij niet al te gek laat zal zijn! Ik besluit even een rondje te gaan lopen, WOW?! wat een drukte en er komen nog meer mensen aan lopen! Helaas Niels niet gevonden! dus ga weer terug naar mijn plek.!

De soundcheck begint en iedereen is stil, muisstil en hoort Express yourself en een golf van applaus zwelt aan en je hoort, dat het dan even stil is op het podium (haha) Yes We are here! Geloof dat rond een uur of 17.00 uur de poorten open gingen en dat het even flink dringen was (had al maatregelen getroffen omtrent fototoestel). Eerst stukje van je controlestrook eraf door een poortje heen en dan pas nog even fouilleren en ik wordt niet eens gefouilleerd en dan R E N N E N !! En dat deed ik, ik voelde het fototoestel heel langzaam naar beneden zakken. Maar blijft gelukkig zitten tot ik op mijn gewenste plek sta. Ik sta express niet tegen het hek aan, want ik weet niet hoe de security hier is met fototoestellen, maar sta wel ongeveer op de zelfde plek als in Turijn! Het duurt nog zeker 4 uur voordat Madonna haar eerste show zal geven in Londen! Ondertussen het fototoestel in mijn plastic tas gedaan, dus wat mij betreft kom maar op!

We worden wel getrakteerd op een beter voorprogramma “Technotronics!” (je kent ze wel van Pump Up The Jam) en dit klink heel erg lekker, en de hits die ze hebben gemaakt klinken erg lekker , vind het beste voorprogramma van de tour! Ik hoop dat ze ook mee komen naar Nederland! Het grappige is dat Oliver Crumes met zijn blonde koppie vooraan bij de security staat mee te swingen! maak er gelijk een foto van. Na Technotronics nog een uur wachten, het podium is weer leeg en achterin staat het drumstel. Bijna 21.00 uur en met fototoestel in de hand, en de muziek ophoud, is het eindelijk zover dat er een siddering door het Wembley gaat en de tandwielen weer in werking worden gezet en de dansers weer hun werkdag gaan aanvaarden. En daar is ze weer, haar weer beter in de krul, roept ze “Alright London England I just want to know ??” Do You Believe In Love?? Cause I Got Something to say about it! Ik zing, dans en fotografeer en zeg tegen mezelf HAPPY BIRTHDAY! Wat gaaf, het publiek duwt bijna niet en ik kan gewoon rustig mijn fotootjes maken. Hoewel je moet de security wel in de gaten houden.!

Na Causing a Commotion spreekt Madonna dan na eerst Donna en Nikki weer eens goed tot de orde hebben geroepen. Het gaat over respect hebben en dat de newspapers geen respect hebben, dat als wij geen F*cking sense of Humour hadden dat we dan F*cking go home konden! Mensen om me heen liggen in een deuk, en ging verder met Where’s the party. Tijdens Like A Virgin merkte ik iets anders aan het geheel dan dat ik al gewent was, er was geen gordijn naar beneden gekomen en je kon gelijk zien hoe ze de set klaar zetten voor de Like A Prayer part, terwijl Madonna languit op het bed aan het kronkelen was! Na Hanky Panky volgt het Dick Tracy gedeelte en wat gaat ze doen? Lots of people think I got a Lots of Balls but they are wrong, ” What I have … What I Have ! is a DICK!! .. Let Me Introduce Him To you, Come over here Dick Tracy! Isn’t He beautiful?? And he is Very Very H A R D !!! Iedereen joelt het uit! Ze heeft er echt zin in en ze is lekker dubbelzinnig! You Made a record Dick Tracy Made A Record and you tried to promote it on my show?? You got a lot of Nerve Dick You Got A Lot Of Dick!

De show vliegt om en is zo waanzinnig nu het ook weer donker wordt hoe mooi ze is en de verlichting op het podium en dat het allemaal zo relaxed om heen gaat! Na Cherish maakt ze toch weer even een klein babbeltje met ons en haar gedachten over mannen en vissen! Aren’t they Cute? I Love Fish! A Girl has to find the legs and the butt okay?? I GOT A NERVOUS BREAKDOWN!! I’m Thirsty!! I was only acting, this was my Acting Part! Dan begint het intro van Into the groove en zeggen Madonna Donna en Nikki in koor HEY YOU DON’T BE SILLY PUT A RUBBER ON YOUR WILLY!.

WOW de show vliegt maar door en gaat dan over in Vogue, wat een dans blijft dit toch! Na afloop bedankt ze ons en eindigt ze met zoals gebruikelijk STRIKE A POSE! Uiteraard zijn we nog niet klaar want HOLIDAY staat klaar om mee geschreeuwd te worden door 72.000 Man. Do the Bus stop London. Louder!! En gaat dan voor de tweede keer weg om dan nog een keer het podium te bestijgen met Keep it together!! Als Madonna haar hoed op de grond gooit en weg rent is de show over. De eerste Show in Londen is een feit!. En een mensen stroom gaat naar buiten toe! Berg mijn toestel weer op en ga richting Metro station, en kijk er al naar uit om Niels straks te ontmoeten! Ben heeel erg benieuwd naar zijn reactie van de show (het was voor Niels de eerste show die hij zag).

Na drie kwartier kom ik weer aan op Tottenham Court Road stap uit en ga met de roltrap naar boven toe, en op het moment dat ik de richting roltrap loop komt uit de andere uitgang Niels aan lopen (blijkt in de zelfde metro te hebben gezeten). Begroeten elkaar hartelijk en gaan eerst nog wat eten voordat we naar het hotel gaan). Zo’n vreselijke lekkere vette hamburger, en voor Niels een Cheeseburger zonder de burger ;-). Zijn reactie was echt overweldigend, en ging allemaal zo snel dat hij nog niet echt goed kon zeggen wat hij er van vond! Dit was voor mij tot nu toe de beste show die ik had gezien! In het hotel andere kamer! Heerlijk gedoucht en veel na zitten praten over de show en heerlijk geslapen!


 

Londen 21 JULI 1990

De volgende morgen merkte ik wel dat een nacht overslaan best heavy is! Maar vandaag gaan we weer naar het Wembley toe voor Show 2!! Ben heeel benieuwd naar de kranten! Die stonden echt vol met Madonna op de cover zoals: 1100 MADONNA FANS HIT BY HEAT! (ja en warm was het zeker gisteren) en waar de meeste kranten toch wel vol mee stonden was FOUL -Mouth Madonna Under Attack, Madonna Joins The F-Team of Ban Foul-Mouth Madonna. De hele Engelse pers valt of het woordje F*CK en vinden het allemaal erg ongehoord en hopen zeker met radio uitzending van vanavond ze een beetje inhoud! (those poor ears). Kom op zeg ik tegen Niels. Ze zijn hier echt niks gewend. Wat Madonna gisteravond al zei I’m Just Acting..

Maar wij gaan weer onderweg en hebben het over van alles en nog wat, vraag terloops of Niels nog iets meer heeft meegekregen van Duitsland of daar al iets meer over bekend is geworden waarom de boel is verplaatst of gewoon niet is door gegaan zoals Munchen! Ha! zegt Niels, als ik je vertel dat Munchen wel is door gegaan, maar dat ik daar pas de 16e ben achter gekomen dat ik de Duitse kranten aan het naslaan was! Dat is op de 15e gebeurd. Keulen de 15e werd Dortmund de 17e en Munchen de 17e werd de 15e? Snappen jullie het nog?? ik was het spoor al bijster. Ik kon je niet meer bereiken en wetende dat jij de 16e thuis zou zijn had het geen zin meer hier alle alarm bellen voor te laten rinkelen! Hoe het zit met Spanje waar de tour na Rotterdam heen gaat. Was nog helemaal niets te vertellen, nog vager dan vaag!!

Bij het Wembley is het al goed druk ( het is dan 13.00 uur). Wij mogen nu bij Turnstile B plaatsnemen en zit precies op loodrecht tegenover het podium, oftewel het verst weg dat houd in goed en hard rennen! Het weer is nog steeds zonnig maar staat wel een redelijke wind, is wel erg lekker qua afkoeling!! De tijd vliegt weer voorbij en dan is het weer tijd om in de startblokken te gaan staan en weer te moeten gaan rennen, destination Front Stage! Het is wel ietsje verder dan gisteren ik kom uit aan de linkerkant van het podium, met nog een aantal mensen voor me! Niels ben ik tijdens het rennen kwijt geraakt, Die zie ik wel weer terug in het hotel! Het stadion loopt vol als ik dan besluit toch een foto te maken van de mensen massa en het podium, zeg tegen mijn buurman dat ik zo weer terug ben en wring me uit de mensen massa! Loop naar achteren en ga de tribunes op en ga bovenin zitten en maak mijn foto’s en ga weer terug naar mijn plek vooraan, en dat vind ik echt gaaf aan het Engelse publiek dat men je gewoon er weer tussen laat en zo stond ik snel weer terug op mijn oude plek!

Het Voorprogramma was weer Technotronics maar hadden vandaag wat last van Techinal problems! maar blijft leuk!! Dan tegen 21.00 uur was het tijd voor de dame die echt alle voorpagina’s en menig Brit bezig hield met haar taalgebruik! en hoe zal de rechtstreekse uitzending verlopen??? De dansers slepen zich weer voort en dan horen we Dance and Sing get up and do you thing door de speaker , als je dan op de achtergrond Madonna hoort! (achteraf hoor je haar duidelijk zeggen F*ck Off) daar mee is het four letter word al weer een keer gevallen! ALLRIGHT LONDON I JUST WANT TO KNOW ONE THING??? DO YOU BELIEVE IN LOVE?? CAUSE I GOT TO SOMETHING TO SAY ABOUT IT! Londen kan op het moment nog rusitg adem halen, maar wat gaat Madonna doen na Causing A Commotion!! Nou heel simpel ze tuigt als gewoonlijk eerst Donna en Nikki af, met de legendarisch tekst ‘Hey?! Watch it!! or you being sing back up with Belinda (Carlisle) the rest of your life and she don’t let keep you the costumes right?!’ Dan het beruchte onderwerp wordt toch aangesneden, het onderwerp F*CK en Madonna had daar een eigen lezing over. Now we are on the subject of F*ck , I want to say that F*ck is not a bad word, F*uck is a good word . F*ck is the reason I’m here F*ck is the reason you are here . If your Mum and Dad did not F*ck then you would not be here okay??? So get over it F*ckingay??! Het Publiek smult en geeft haar echt de credits die ze verdiend.

 

SO ARE YOU READY TO PARTY??? Echt een golf van gejuich zwelt aan en na nog een Where is the F*cking Party gaat ze weer heerlijk verder, met de gedachten dat er nu in menig huishouden of de radio uitgaat of vreselijk mee lacht, want alles is toch absoluut duidelijk met een hele vette knipoog naar iedereen toe. Like A Virgin nu wel met gordijn naar beneden, maar door de wind wordt dit toch wel weer regelmatig naar achteren geblazen zodat de crew op het podium er alles aan moeten doen het een beetje knap te laten hangen!

De nummers gaan lekker door en tot na Hanky Panky wat haar laatste danspasje niet helemaal liet uit komen, het moment dat ze bukt en door haar benen heen kijkt! Waar ze gelijk weer op reageert! I Guess you think I got lots of balls right??? Well What I Meant to do was. Hey? Stay there! . It is very windy over here, What I Meant to do was. Pa pa parara That’s better right????? en doet dan de laatste dansje pasje nog een keer over. Nu gaat ze haar Dick (Tracy) weer aan kondigen ! Why you crying for?? You can’t Sing , But that’s okay Lot’s of people make records that can’t sing Right?? En kijkt in het publiek met een big smile! Als Material Girl start en de dames nog niet op zijn in hun kapstoelen, horen we Madonna wel zeggen tegen Donna en Niki dat ze in een bad mood is en dat ze dat heel graag wil delen met haar publiek!! en laat Material Girl nog ietsje valser klinken dan ze normaal al deed met dit nummer, maar dat is Madonna it is all about Acting!!

Cherish merk je dat Heel Wembley een familie begint te worden, iedereen geniet op zijn of haar manier door te dansen mee te zingen of elkaar vast te houden! Na Cherish, heeft Madonna het over dat ze echt voor Animal rights is maar dat ze Fish toch echt wel Basically Disfunctional vindt, because you don’t know where their asses are and if you couldn’t find their asses than you also not going to find the other important body parts! And you know it isn’t all about asses because Brains are important too, like Albert Einstein I know he had an Ass Okay! (LOL) That is what I want to share with you. That was a scene from my upcoming nervous breakdown I’m so thirsty right now (met trillende stem). Dan verschijnen Donna & Nikki weer on stage en hebben de dames het weer over Butts en brains Donna? Nikki? Three Brains on stage! Butts. Brains Butts Brain Do You Know them?? No But Want to know them!!

Hey You Don’t Be Silly Put A Rubber On your Willy !!!!

Na Vogue bedankt ze ons weer een gaat weg, maar ze komt terug en het publiek schreeuwt om meer en dat krijgen we dan door HOLIDAY!! WOW het publiek gaat hier nog meer uit hun dak dan gisteren en wat een feest! wat is dit toch gaaf om te zien, uiteraard doe ik zelf ook goed mee! Ze gaat weer weg en bedankt ons nogmaals! Nog een song te gaan. Keep It Together begint, heerst op het podium echt een feest stemming en iedereen zet nog even zijn beste beetje voor, en dan vooral als Madonna zegt Your’e my family en dat ook herhaalt naar het publiek toe dan moet je wel BLIND zijn dat zijn dat ze alles met een H E L E Vette KNIPOOG moest nemen!

Na Keep It together wordt het weer tijd het stadion te verlaten en weer naar de metro te vervoegen . Niels nog niet gezien,maar bij het hotel kwam ik hem weer tegen en hebben nog ergens wat gegeten en daarna naar bed toe!


 

Londen 22 JULI 1990

Het was vanmorgen alweer vroeg dag, niet om weer vroeg naar Wembley te gaan, maar om nog naar een platenbeurs te gaan die vlak in de buurt was! Daar binnen heb ik voor weinig de shaped Picture disc van Angel weten te kopen met plinth!, maar verder niets, zag wel hele gave dingen zoals de Hong Kong Promo 12″ Vinyl van Vogue kosten?? Och maar 450 pond!!! (en dat in de gulden tijd perk was dat gauw maal 3.6 dus reken uit). Ook de kranten raakten niet uitgesproken over de Fool Mouth Madonna, and she moest minimaal gebanned worden over de gehele wereld! Want er luisterde wel miljoenen kinderen mee!! en dat Madonna niets had aangetrokken van de vraag of ze op haar taal wilde letten !

Rond de middag zijn we weer naar Wembley gegaan en hadden weer dezelfde ingang als de eerste avond ( Turnstille D). Daar aangekomen was het me toch D R U K !!! Drukker dan dag en 1 & 2 samen! maar wat blijkt het is vandaag zondag en dat houd in dat open lucht concerten voor 11 uur afgelopen moeten zijn! Dus wij schuiven aan bij Turnstille D en gaan zitten, de trap zit helemaal vol!.Wij zijn er dus ook over uit dat echt vooraan komen geen optie meer is! Ik ga even rond lopen en kijken of ik de Security man nog kan vinden in deze drukte en hopelijk heeft hij nog de show kunnen tapen! Na even zoeken had ik hem gevonden en Ja hij had het voor me opgenomen maar het moest hem wel van het hart, dat hij het VRESELIJK vond! Haar taalgebruik was zo grof!! dat hij zelf rode oortjes kreeg!

Ik begon te lachen en zei tegen hem. Ik had begrepen dat de Britten best tegen een stootje konden qua opmerkingen en schunnige taal! Ja zegt hij van Kerels maar niet van Vrouwen! waarop ik weer zei van, en dat vindt je vreselijk dat een vrouw de taal uitslaat ! Ja Zegt hij! Ik vertel hem als hij een beetje goed geluisterd hebt dat hij ook had begrepen (en terug refereert naar Keep it together en naar Vrijdagavond I’m just acting) Ze alles met een Knipoog heeft gedaan, maar dat jullie pers dat weer vol op uit meten op de voorpagina’s! En dat vind ze leuk!! beetje plagen! Nu moest hij lachen want hij vond het geinig dat een gozer uit Nederland hem vertelde wat zij bedoelde!! Omhelsde me en gaf mij de tape!

Ik ging weer terug naar Niels en melde hem wat die Security man mij vertelde. Hij moest er wel om lachen want, we weten nu inmiddels wel dat Madonna flink aan treiteren is naar de pers toe voor die toestanden van De Mad Minders. De hele trap zit echt vol alles de trap om ons heen op straat parkeerplaats !! En er komen nog steeds mensen aanlopen, en iedereen is excited voor de show! uiteraard komt het te spraken dat dit al de derde Engelse show wordt en ik er al 4 op heb zitten! en na deze nog een doen in Nederland!

We mogen naar binnen toe en alles gaat heel snel en voordat we weten staan we toch nog behoorlijk vooraan, heb een tiental mensen voor me en weer op de zelfde plek ongeveer als de eerste avond in Londen! Het publiek is wel een stuk onrustiger dan de eerste twee avonden er wordt veel meer geduwd en veel meer gegooid met waterflessen en als dat op is gaan ook de pakken yoghurt de lucht door, en uiteraard ben ik de gelukkige die een pak op zijn zwarte shirt krijgt! (EN BEDANKT!). De Security grijpt wel in en trekt deze yoghurt bommer uit het publiek vandaan en mag weer netjes achter aan gaan staan, maar of dat helpt?? En daar zijn ze dan weer voor de derde keer Technotronics!! Nu hebben ze geen problemen en doen weer een leuk optreden! Maar wij komen niet voor hun wij komen voor de dame waar de Engelse pers maar geen genoeg van kan krijgen!

En daar is ze dan weer!! MADONNA!! Ik merk dat ik steeds meer naar voren wordt geduwd en heb nu nog maar twee personen voor me (en ik heb er helemaal niets voor hoeven doen). Alleen staat er voor me een nogal gezette dame en die staat op het rooster en ik glij er net steeds van af (dit is spek glad geworden door het water en yoghurt). Tijdens Causing A Commotion zie je Madonna veel mijn kant op kijken, maar je weet hoe dat gaat je denk dat ze jouw aankijkt terwijl ze je buurman tien rijen verder bedoelt! maar toch ik heb nu de show 7 keer gezien zou ze me dan herkennen?? (de ultieme droom van elke fan). Maar na Causing A Commotion, na het sla partij op Donna en Nikki staat ze met haar armen over elkaar en kijkt mij aan (en als ik jullie vertel dat die ogen door je heen branden) kon het moeilijk voor mijn buurman tien rijen verder op bedoelt zijn! Niels die iets achter me stond tikte me aan zo van ZE KEEK JE AAN HE?!! JAAAAAAAAAA!! maar ze ging weer verder met Where’s the party! Ik ben nog steeds in strijd met de dame voor me die me echt geen rust gunt en me steeds weer naar achter duwt, (vraag haar even op te houden!) maar ze reageert niet! Dan tijdens Live To Tell, weet nog niet wat er met mij gebeurde, maar na weer van da trooster zijn afgegleden werd ik beetje raar in mijn hoofd en kon nog maar aan een ding denken. ETEN! en voordat ik het wist stond ik aan de zijkant van het podium! Ik was er uitgetrokken want ik ben blijkbaar toch flauw gevallen! Ben eerst langs een tent gelopen en daar iets te eten gehaald en wat te drinken en ben gaan zitten op eerste stuk tribune! Nadat ik het op had, ben ik in tranen uitgebarsten. Mijn schoenen en sokken waren zwart van de bagger en ik ben over mijn hele lijf te trillen van de zenuwen! Pas tijdens Vogue was ik weer bij mijn positieven en begon weer mee te doen met mee zingen!.

Na Keep It Together liep ik richting Niels en bij toeval zag ik hem, en wij vlogen elkaar eerst in de armen zo van WAT MIJ NU IS OVERKOMEN!! En hij mij weer een beetje opbeurde zijn we richting uitgang gegaan en eerst naar de eerste Fast Food restaurant gegaan om op verhaal te komen. Niels vertelde eerst over het aankijken “Het was zo duidelijk dat ze jou aankeek” en kan niet anders dat ze je herkend heeft van al die keren dat jij al de show heeft gezien!. Waarom greep ze dan niet in dat ik uit het publiek werd gehaald?? (LOL) ja Niels had het niet eens door dat ik er werd uitgehaald alleen dat hij mij op een gegeven moment voor het podium zag en ondersteund werd door een security beambte, toen wist hij dat ik was flauwgevallen!

Goed nog even lekker douchen en dan naar bed toe want moeten morgen weer vroeg op (trein van 10 uur) naar Harwich toe, en dan terug naar Nederland!


 

Londen – Amsterdam 23 Juli 1990

We hebben nog even de tijd voordat de trein vertrekt om de laatste kranten te regelen. In de trein hebben we ze uit elkaar getrokken en het overtollige in de iets te kleine vuilnisbak gedeponeerd! (Deze was wel gelijk vol hoor!) De treinreis verliep voorspoedig en het weer bleef goed, en stappen dan de boot op en nemen afscheid van Engeland, Londen maar vooral WEMBLEY STADIUM!! De terugreis per boot was erg relaxt denk dat ik heb geslapen, gegeten (uiteraard) en op het dek hebben gezeten omdat het weer nog steeds goed was. Sprak met Niels af dat als we terug waren in Amsterdam ik naar huis ging mijn spullen (kaart) zou op halen en dan door naar Rotterdam zou gaan om de nacht voor het Feyenoord door te brengen en dat ik Niels dan wel de volgende dag zou zien en zo bij mij plaats kon nemen!

Ik was rond 23.00 uur uit en thuis holde naar boven toe, haalde mijn kaar op en nam nog een fles frisdrank mee, zei mijn familie heel snel gedag en ging weer op de fiets naar de bushalte toe! Ja een ding natuurlijk geen rekening mee gehouden! Ik woonde in een dorp en de bus ging als laatst om 23.30 en dat was het nou net al een minuut of 5 terug, dus ik was te laat en kon niet meer die kant op komen. Ben dan weer terug naar huis gegaan heb daar mijn spullen neergezet en heb thuis geslapen! Nu hadden ze thuis ook nog even een langere glimp van mij opgevangen dan de 5 of 10 minuten daarvoor! Wekker gezet om 5 uur, ik wilde met de eerste trein naar Rotterdam.


 
Rotterdam 24 Juli 1990

Ja dan moet je wel je alarm aan zetten van je wekker, want het werd 10.00 uur dat ik wakker werd en had me de balen!! Eenmaal in de trein (dit ging anderhalf uur duren) hoopte ik toch nog op tijd te zijn in Rotterdam! De treinreis leek wel of deze niet opschoot, maar goed uiteindelijk rond 12 uur a half een was ik dan op Rotterdam Zuid en moest ik het laatste stuk lopen naar Feyenoord toe! Daar aangekomen zag ik het dat het toch al behoorlijk druk was, en ben maar ergens gaan zitten, vooraan komen zat er toch niet meer in. Had mijn laatste show iets anders voorgesteld, en baalde weer als ik aan die wekker dacht! Ze moeten iets verzinnen dat als je je wekker zet, je ook automatisch de alarm knop aanzet !

Dan op een gegeven moment had ik Jetta in mijn nek hangen die wel al de hele nacht zat te wachten. WAT DOE JIJ HIER???? WAAR WAS JE???? IK HEB JE DE HELE NACHT LOPEN ZOEKEN!!!! Niels is hier al die zit bij ons!! Ik leg dus uit wat er was gebeurt en ben toen vreselijk uitgelachen!Uiteindelijk zegt ze van KOM! Bij ons zitten NU!! dus ik sta op ga met haar mee en zij meld aan de rest die er al zit. Dit is de man die zijn wekker niet weet te zetten maar WEL bij ons hoort! En zonder morren zat ik toch weer in het voorste vak! Ik kon nu wel weer lachen!

Goed de rest van de middag verliep lekker: Dan is het bijna 16.00 uur als we dan dezelfde bekende klanken horen (Niels en ik) van een soundcheck van EXPRESS YOURSELF!! Is eigenlijk best wel gaaf hoor nu de 8e show mogen mee te maken terwijl de mensen hier (op Jetta en Niels na dan) de show nog moeten beleven. Rond 18.00 uur mogen we naar binnen en dan is het rennen weer begonnen en ik ren echt de longen uit mijn lijf. Maar we staan in het voorste vak van het veld en dat wil zeggen dat je straks een polsbandje om krijgt en ook zo weer het vak uit kan lopen en in kan lopen zonder problemen! (dit om gedrang te voorkomen en men niet wordt geplet in de voorste rijen!) Ik maak er gretig gebruik van en loop het vak uit en ga even een rondje lopen! want weet toch wel dat ik mijn plek behoud! Het is een beetje winderig en zie de eerste wolken aan komen drijven en hoop dat deze weg blijven, het heeft drie jaar terug al genoeg geregend op de shows van Madonna!

Bij terugkomst in het vak begint net het voorprogramma en eigenlijk had ik ook verwacht Technotronics, maar we kregen King Bee (Wie??) King Bee! die bleken een grote hit te hebben met Back By Dope Demand. Ik had er in ieder geval nog NOOIT van gehoord, maar het was wel aardig! Het grappige is dat Oliver weer mee staat te swingen maar dat Slam er nu ook bij is! Na King Bee is het nog zeker anderhalf uur wachten op Madonna! Maar laat maar komen ben er helemaal klaar voor!! Mijn Laatste show van de tour!

Het is zover de muziek begint en daar gaan we weer en met dat lift omhoog komt met daarin Madonna zegt ze ALLRIGHT HOLLAND I JUST WANT TO KNOW ONE THING??? DO YOU BELIEVE IN LOVE?? CAUSE I GOT SOMETHING TO SAY ABOUT IT! En dan is ze los en gaat alles weer een vogelvlucht voorbij. Na Causing a Commotion meld ze dat voor iedereen die het maar wil weten ‘For Those Who Thought I Was a Lesbian?? You’re Wrong I HATE GIRLS!! Special those who are not showing any respect for me!’

So why is it here F*cking cold and Why isn’t it F*cking Dark yet?? I hate to perform in the light! And When Will it get Hot Around here?? Is this the F*cking Summer or What?? Yeaaaah !! I Asked you a question?? Is this the F*cking Summer??? YEAAAAAHH!! Are you ready?? What about the people in the back Are you F*cking ready?? or do you have Sh*t in your ears!! En gaat weer verder met Where’s the Party!! het is toch weer anders als je dit zo ziet en jouw idool in je eigen landje ziet spelen!! Vooral als het publiek lekker mee blert zoals het hoort, en zo merk je ook weer aan Madonna dat die er steeds meer plezier in krijgt! Tijdens Like A Prayer zegt ze ook put your hands together en laat ons een couplet zingen en daar heeft ze plezier in! Maar ben het wel met Madonna eens dat het koud is ten opzichte van Londen!

Na Hanky Panky I’m starting to get warmed up now! Thank you! Neemt ze weer Dick om te introduceren en doet dat weer op dezelfde geweldige manier als in Londen alhoewel ik een beetje (misschien een heel klein beetje) had gehoopt dat ze een Nederlands woord had gebruikt zoals overal had gedaan! Mag de pret niet drukken! She Got A Dick and He IS VERY VERY HARD!! Now I’m following you wordt geplaybacked zoals overal en heel veel mensen om me heen die dit de eerste keer zien zijn daar niet echt van gecharmeerd. Probeer te zeggen dat het bij de act hoort!!. Maar daar wordt geen gehoor aan gegeven! En beginnen naast me met ‘Boe’ te roepen (typisch Hollands!) Gelukkig krijgt dit geen bijval en gaat het gelukkig over in Material Girl. Nu dit weer Live is zijn de personen ook weer tevreden. Cherish was zo lief en ze zat daar zo lief op de rand van het podium!I Will always Cherish You!! en iedereen brult mee!!.

Dan gaat ze weer even met ons babbelen en uiteraard gaat het over Animal rights en hebben het nu over het bont wat op de jas zit van Madonna! When I was in Los Angeles and wear my fur coat, and a girl came up to me and said “I CAN’T BELIEVE IT?? OH MY GOD!! THAT YOU WEAR A FUR COAT IT’S DISGUSTING!! DO YOU KNOW HOW MANY ANIMALS ARE KILLED FOR THIS COAT?? So I Said “LISTEN BITCH! DO YOU KNOW HOW MANY ANIMALS I HAD TO F*CK FOR THIS COAT??? Now We Are on the Subject of Animals rights! I’m really Thirsty!!

Dan Gaan we naar Into the groove toe en maakt de de Willy zin iets anders! Hey You Don’t Be Silly Put A Condom On Your Willy!!. Het Publiek vind het heerlijk en brult alles mee! Als Vogue ten einde is en Madonna het publiek bedankt, merk ik op dat ik dit mijn laatste keer dat ik zo live Vogue meemaak en krijg er nu al een brok van in mijn keel. Tijdens Holiday gebeurt er iets wat ik nog de hele tour niet heb mee gemaakt er wordt een meisje uit het publiek op het podium gehaald en mag dan even mee dansen met Madonna!! Heeft ze het dan toch naar haar zin hier in Holland?? Okay Holland Do The Bus stop!!

Als Keep it Together word ingezet ben ik wel al bezig me naar de uitgang aan het verplaatsen want ik moet met de laatste trein mee die om half een vanuit Amsterdam vertrekt dus kan me niet permitteren hier te blijven!

Bij het verlaten van het stadion hoor ik Madonna nog in a-cappella blijven herhalen, Keep It Together, Keep People Together forever and ever! En dan nog een keer en is het echt afgelopen!! De trein komt in beweging en we gaan rijden, nu al heb ik heimwee en wil ik terug, maar helaas ik moet naar huis toe!. De hele treinrit is saai en duurt erg lang en net op zijn kant red ik de laatste trein terug naar Hoorn (hebben uiteraard vertraging) Wel heb ik de hele tour voorbij laten komen van wat ik heb gezien, wat ik heb gedaan en wat ik het mooiste vond!

DEZE VAKANTIE WAS HET MOOIST MET ALLE MOOIE EN STRESSVOLLE MOMENTEN!! Hoogtepunten? veel te veel om op te noemen maar zeker wel de eerste show in Londen dat ik 21 werd, alle ijsjes die ik heb gehad! Maar Turijn ook niet vergeten, het goede weer wat ik heb mogen hebben, de show in Rotterdam, eigenlijk alles wat ik heb mee gemaakt van de lange treinritten en de mensen die ik heb ontmoet! Dieptepunten: de vaagheid van het tourschema, de ruzie in Dortmund en mijn wekker drama. Dit valt gelukkig allemaal dus wel mee!!

Alles bij elkaar een PERFECTE VAKANTIE, die ik graag nog eens over wil doen!

Ja hopelijk gaat ze over drie jaar weer op tournee (1987- 1990 dan is 1993 het juiste jaar) ik ga alvast sparen voor de tour!

Hans Schaft